Обновљени „Трубадур“ у Српском народном позоришту

Једна од најпознатијих Вердијевих опера “Трубадур” поново је на реперотару Српског народног позоришта и биће изведена у суботу у 19 часова на сцени “Јован Ђорђевић“.
srpsko narodno pozoriste
Фото: Dnevnik (Filip Bakić)

Премијера ове сада обновљене представе била је пре десет година, 4. октобра 2008, у режији Воје Солдатовића, сценографској адаптацији Далибора Тобџића, у избору костима Јасне Бадњаревић. До сада је изведена 30 пута и наставља свој живот на великој сцени овог театра.

Либрето за ову популарну Вердијеву оперу написали су један од најпознатијих либретиста тог доба Салваторе Камарано, иначе потомак старе напуљске породице драматичара, сликара, музичара и глумца, и Леоне Емауеле Бардаре, напуљски песник. Како Младен Сабљић напомиње о овој опери, Верди је дубоко захватио у драму и музички карактер ликова гледајући у својим оперским јунацима најпре људе, човека са свим његовим добрим и лошим особинама.

– У једној таквој романтичарској наивној фабули срећемо неколико тема. Главна тема из које резултира и сама идеја опере је освета Циганке. Контрастна тема, ако је тако можемо назвати, је освета грофа Луне. Најснажнија драматичка снага лежи у Ацучени чији нагон и страст стављају радњу у покрет. Друга је тема љубави Манрика и Леоноре с једне стране, а друга, љубав Луне према Леонори. Трећа тема је политичка борба између двају кнезова у чијим се таборима налазе и два супарника: Манрико и Луна. Трагична судбина Манрика, Леоноре, Ацучене и Луне може се схватити једино у романтичарском концепту опере – о идеји фаталности, а то је: проклетство и казна судбине се не може избећи – указује Младен Сабљић.

Први пут у улози Грофа Луне биће солиста Опере СНП-а Жељко Р. Андрић, а у осталим су Данијела Јовановић (Леонора, дворска дама), Јанко Синадиновић, к.г. из Београда, (Манрико, трубадур), Вишња Попов (Ацучена, стара Циганка), Бранислав Јатић (Ферандо, заповедник Луниних војника), Марија Митић Васић (Инес), Игор Ксионжик (Руиз)... Хором и Оркестром Опере СНП-а диригује Ђанлука Марчано.

Четрнаест карата читаоцима

Читаоцима поклањамо 14 карата за сутрашњу представу “Трубадура”. По две карте добиће читаоци који се у петак од 13 часова јаве на телефон Културне рубрике “Дневника” 4806 881. Добитници ће улазнице моћи да подигну у току петка на портирници “Дневника”.

        Н. П-ј.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести