Од 24. до 28. јануара СНП: Дани редитеља Игора Вука Торбице

Крај овог месеца у Српском народном позоришту биће посвећен младом, прерано преминулом редитељу изузетног талента Игору Вуку Торбици, чије ће представе бити игране на мини ревији под називом „Игорови дани“, организованој у сарадњи са Народним позориштем у Београду.
Мирјана Јанковић/ Из представе „Царство мрака“
Фото: Мирјана Јанковић/ Из представе „Царство мрака“

У оквиру „Игорових дана“, биће изведено пет његових представа које је режирао у нашим позориштима, као и у македонском, до своје трагичне смрти прошле године.

Од 24. до 28. јануара у СНП-у, публика ће имати прилику да погледа: „Царство мрака“ Народног позоришта из Београда, „Крваве свадбе“ Српског народног позоришта и Будва Град театра, „Дон Жуан“ Народног позоришта „Тоша Јовановић“ из Зрењанина, „Бакхе“ Народног театра из Битоља, као и „Тартиф“ Народног позоришта Сомбор и Српског народног позоришта. Београдска публика ће тих дана такође ће гледати ове представе.

Директор Драме СНП-а Милован Филиповић каже да ово није ни фестивал нити меморијал, већ је начин да се одужимо једном ванвременском таленту, који нам је, за кратко време које је провео међу нама, показао пут.

- То је пут бескомпромисног, високо-естетизованог театра. Показао нам је да морамо уложити у младост, веровати јој, истрпети је и неговати даровите и посвећене ствараоце. Сигуран сам да ће време тек показати колико је значајно Игорово стваралаштво, а ово окупљање театара у којима је радио, само је корак у том правцу. Позоришта која и даље на репертоару имају Игорове представе, морају те представе да чувају што је дуже могуће, баш због генерација које долазе, да би млади људи који воле театар и желе да у театру стварају, имали бакљу која ће осветлити њихов пут стварања. Наша је обавеза да трагамо за талентом попут Игоровог, да помогнемо том таленту да се покаже и докаже, како би добили нове „Тартифе“, „Свадбе“, „Царства“, „Бакхе“, „Хинкемане“, „Дон Жуане“ - истакао је Филиповић.

Игор Вук Торбица, како истичу у СНП-у, био је један од најбољих редитеља млађе генерације, те редитељ који је оставио дубок траг у већини српских и регионалних позоришта. Четири његове представе проглашене су за најбоље годишње продукције у три државе, и два пута су изабране за најбоље у региону.

Првог дана, 24. јануара, ова ревија ће у СНП-у започети на сцени „Пера Добриновић“ гостовањем београдског Народног позоришта, с представом „Царство мрака“, рађеној по драми Л.Н.Толстоја. Следећег дана, 25.јануара, биће изведена представа „Крваве свадбе“ СНП-а, рађене по Лоркиној драми, и у копродукцији са фестивалом „Град театар Будва“.

Народно позориште „Тоша Јовановић“ из Зрењанина ће 26. јануара извести представу „Дон Жуан“, рађену по Молијеру, а сутрадан у Нови Сад, и на сцену СНП-а, стиже македонски Народни театар из Битоља, с представом „Бакхе“ Еурипида, такође у Торбициној режији. На крају „Игорових дана“ у СНП-у, 28.јануара биће изведена представа „Тартиф (Комично у класичном)“, рађена по мотивима Молијеровог истоименог комада, у којој је Игор Вук Торбица окупио глумце сомборског Народног позоришта и СНП-а.

Н. Пејчић

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести