Одржана оснивачка скупштина Међународне асоцијације театара мањина у Новом Саду

У Новом Саду је одржана оснивачка скупштина Међународне асоцијације театара мањина, по идеји Новосадског позоришта / Ујвидеки синхаз, које је иницирало и покренуло фестивал “Синерџи”, и као домаћин већ трећу годину угошћује овакве театре међу учесницима.
novosadsko pozoriste
Фото: Дневник (Филип Бакић)

Овај међународни фестивал је тренутно у току у Новом Саду, и у оквиру њега је и одржана ова оснивачка скупштина. Циљ асоцијације, која ће деловати не само у Европи, него у целом свету, јесте да створи платформу која ће спојити мањинске театре.

Асоцијација има намеру да, како је већ пре три године прецизирано, окупља и умрежава театре и трупе, размењује пројекте, организује едукативне садржаје и заједнички наступа у случају да је рад било које од институција угрожен. Њени чланови могу бити не само театри мањина, него и образовне институције које се баве едукацијом мањинских уметника, као и поједине организације и индивидуе. 

Скупштини, приређеној у свечаном салону Галерије Матице српске, присуствовали су представници дванаест театара мањина, као и позоришни посленици из разних крајева света, из Румуније, Македоније, Турске, Казахстана, Немачке и Словеније, који су иницирали настанак овакве организације. Њих је на почетку поздравио управник Новосадског позоришта Валентин Венцел.

- Трећи пут се састајемо у протекле три године с намером да на овом скупу формално и правно етаблирамо, оснујемо међународну заједницу театара, језичких, етничких и других мањина - обратио се Венцел, који је јуче изабран за председавајућег на оснивачкој скупштини.

Први скуп је одржан 2017. готово у истом саставу, и на истом месту, како је подсетио Венцел, и сматран је иницијативном конференцијом на којој су изнети мишљење, жеље и намере о томе да ли је потребна таква организација. На другој конференцији 2018. био је такође готово исти састав, и тада је, по речима Венцела, он дефинисан као иницијална, односно припремна конференција скупштине, и предлог структуре будуће организације. Тада је Новосадско позориште добило задатак да изради правни акт којим ће у правном смислу поставити ову организацију. У међувремену су сви упознати са њим, и преостало је да јуче он буде и усвојен.  

Н. Пејчић

 

 

 

 

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести