„Охридска легенда” у сусрет прослави 70. годишњице балета СНП-а

Балет Српског народног позоришта следеће године прославља велики јубилеј – 70. година рада, који ће обележити премијером балетске представе “Охридска легенда” Стевана Христића, чије су пробе започеле почетком децембра.
srpsko narodno pozoriste
Фото: Dnevnik (Filip Bakić)

Управо „Охридска легенда“ је прва балетска премијера, изведена 1981. у новој згради, којом је свечано отворено ново здање СНП -а на Позоришном тргу.

- Поред првака, солиста и ансамбла Балета, у пројекат ће бити укључени Оркестар и Хор СНП-а, док ће ауторски тим бити састављен од уметника нашег театра. Као гост је позван српски најреномиранији кореограф и редитељ Владимир Логунов, који је остварио више успешних представа за Балет Српског народног позоришта - напомињу у СНП -у. - Основна мисија Српског народног позоришта је очување домаће драмске и музичке културне баштине. Традиција и потреба Балета СНП-а јесте да негује и у свој репертоар уврсти домаће ствараоце. „Охридска легенда“ композитора Стевана Христића је једно од најзначајнијих дела српске музичке историје.

Диригент ове нове балетске представе која се припрема у СНП -у је Александар Којић, сценограф је Саша Сенковић, костимограф је Мирјана Стојановић Маурич, а дизајнер светла је Марко Радановић.

- Пројекат је суфинансиран средствима Градске управе за културу Града Новог Сада. У склопу пројекта, као део посредних активности, биће позвани студенти АУНС и одабрани ученици основношколског узраста како би се истовремено извршила едукација будућих позоришних професионалаца и развој младе публике - наводе у СНП -у.    

Н. П-ј.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести