Отворен 46. Фестивал монодраме и пантомиме

БЕОГРАД: Овогодишњи Фестивал монодраме и пантомиме отворен је вечерас у Позоришту лутака „Пинокио“ и трајаће до 4. јула.
f
Фото: Tanjug (Rade Prelić)

Манифестацију је отворила позната глумица Нела Михаиловић, којој је овом приликом уручен Кључ Града.

Михаиловић је искористила прилику да истакне да је веома почаствована што је део великог механизма који већ више од четири деценије успешно покреће ову манифестацију.

С великом надом са овај фестивалски точак више нико и ништа неће померити са путање, проглашавам 46. издање фестивала званично отвореним, казала је она, а њене речи испратио је буран аплауз.

У овогодишњем такмичарском програму ће у периоду од 4 дана бити представљено осам најинтересантнијих представа.

Први дан такмичарског програма отворила је монодрама Петра Божовића под називом „Рече ми један чо'ек, ћераћемо се још кад будем млад”, која је дочекана са великим интересовањем код публике.

Божовић је одабрао три поеме Матије Бећковића („Рече ми један чо''ек”, „Ћераћемо се још” и „Кад будем млад”) и адаптирао их тако да својим темама у потпуности одговарају актуелним опсесијама стварног човека.

Поред њега, публици се вечерас представила и Николина Вујевић са комадом „Нина“.

Сутрашњи репертоар чине представа „Чучук Стана“ у извођењу глумице зајечарског Позоришта „Зоран Радмиловић” Наташе Петровић и монодрама Позоришта Славија из Београда „Живојин Мишић“ у тумачењу Бошка Пулетића.

Трећег дана фестивала на програму су монодраме „Чај са Кублај каном“ Југослава Крајнова и „Хасанагиница'''' у извођењу глумице Марије Ðајић из Поетског театра „БиТ” из Требиња.

Такмичарски део програма затвориће глумац Слободан Бештић са монодрамом „Ноћни читач“, а потом ће наступити пантомимичари Марко Стојановић и Далија Иманић са комадом „Чекајући небо - кад ће више?!“

Пратећи програм фестивала, који се одржава у Старој царинарници у Земуну, чине три промоције књига - друго издање „Анегдота и цртица из позоришног живота“ Милована Здравковића (одржано вечерас), „Чучук Стана“ Жељка Хубача и „Комуникатор = Гладијатор“ Марка Стојановића.

На завршетку манифестације биће додељене награде - Златна колајна „Маја Димитријевић“ за најбољу монодраму, о којој ће одлучивати трочлани жири (редитељка Татјана Мандић Ригонат - председница жирија, глумац Иван Перковић - победник фестивала 2019. године и драмски уметник Бојан Кривокапић), као и награда публике - Златна колајна „Синиша Дашић“.

Подршку овом фестивалу пружили су Градска општина Земун, Министарство културе и информисања Србије и Министарство спољних послова Србије - Управа за сарадњу са дијаспором и Србима у региону.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести