Папагај Данила Киша вечерас у Фабрици

НОВИ САД: Представа “Папагај“, рађена по тексту Данила Киша, и концепту Давида Петровића и Огњена Дрењанина, биће изведена вечерас у 20 часова у СКЦНС “Фабрика”, у оквиру њихове традиционалне пролећне Недеље позоришта.
papagaj fabrika
Фото: seecult.org

У овој представи игра троје младих глумаца: Тијана Упчев, Огњен Дрењанин и Марко Тодоровић, којима је то био први професионални ангажман, када су је 2016. први пут извели у Омладинском позоришту “Дадов” у Београду, као студенти глуме у класама Мирјане Карановић и Ивана Босиљчића. С овом представом, која је тада отворила 58. сезону “Дадова”, ови глумци су затим гостовали по целој Србији, и ево их сада и у Новом Саду.

Ова представа је рађена по Кишовом никад постављеном комаду “Папагај”, по којем је једино снимљена телевизијска драма, за коју је сам Киш написао сценарио. После те тв - драме из 1970, коју је режирао Александар Ђорђевић, а улоге су тумачили Раде Шербеyија, Бранко Плеша и Ксенија Јовановић, Кишове ликове ће у овој првој позоришној поставци “Папагаја” играти поменути млади глумци.

Прича почиње када “Госпођа Смердел, након вечерњег изласка, у стану затиче провалника. Шизофренични младић кога је затекла нема намеру да напусти стан и почиње њихова несвакидашња препирка. Младић носи на рамену имагинарног папагаја, Бубија, којем приписује све своје проблеме и мане како би побегао од стварности.

Док покушава да га избаци из стана, гђа Смердел открива причу коју овај младић носи са собом. У тренутку када допире до најтананије сржи његове душе, долази њен муж и прича креће у неочекиваном смеру..”

Улазнице за представу “Папагај”, која сада гостује у “Фабрици” (Булевар деспота Стефана 5), стају 300 динара и купују се у Гигстикс продајној мрежи и CD шопу “Мунгос”.

Н.П-ј.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести