Почео 26. Позоришни маратон у Сомбору

Овогодишњи 26. Позоришни маратон Народног позоришта у Сомбору практично је већ почео синоћ премијером њихове представе „Самоубица” Николаја Ердмана, у режији Милана Нешковића. Био је то својеврсни увод у ову занимљиву позоришну манифестацију, којом Сомборци, по традицији затварају своју позоришну сезону.
o
Фото: Youtube Printscreen

Свечано отварање 26. Позоришног маратона је вечерас у 19 часова, када ће бити уручена награда „Никола Пеца Петровић”, која се додељује бијенално најуспешнијем позоришном менаџеру, а ове године је добија Андраш Урбан, управник суботичког позоришта “Костолањи Деже”.

Ово признање носи име некадашњг управника сомборског позоришта који га је учинио једним од најбољих код нас.  Након тога, следи извођење прве три представе овогодишњег маратона. Селекцију ће овог пута обележити комедије, а сомборској публици представиће се и позоришни ансамбли из Ужица, Кикинде, Београда и Загреба.

– Овогодишњи избор јесте комедија, до ког је Народно позориште Сомбор дошло тако што је ослушкивало жељу публике. Позоришни маратон је омиљена манифестација Сомбораца, али и публике из осталих градова Србије као и љубитеља позоришта из региона. Поносни смо што у Сомбор доводимо успешне представе које су обележиле сезону у својим срединама. За мото овогодишњег маратона одабран је назив песме чувеног сомборског песника Лазе Костића “Међу јавом и мед сном”. Комедије које смо за публику припремили увући ће је у међустање, стање између сна и јаве, смеха и суза, среће и туге... А ми се надамо да ће се баш у том међустању, у нашем позоришту, публика осећати сјајно – наводи Михајло Несторовић, управник Народног позоришта Сомбор.

Даноноћно, једна за другом, током маратона играју се представе сомборског и гостујућих позоришта и трупа из земље и иностранства.

Ове прве вечери, након церемоније отварања, Народно позориште из Ужица извешће представу “Мандрагола” Николе Макијавелија, у адаптацији и режији Марка Торлаковића. По завршетку ове, следи представа “Смрт човека на Балкану” аутора и редитеља Мирослава Момчиловића, у извођењу Народног позоришта из  Кикинде. Као трећа ове вечери, биће играна представа “Клошмерл” Габријела Шевалијеа, у режији Кокана Младеновића и извођењу Београдског драмског позоришта.

Сутра ће пре подне бити изведена представа за децу“Тртица рајске птице” Бранка Димитријевића Бахуса, режија Никола Завишић, Народно позориште Ужице. У вечерњим сатима следе представе: “Ожалошћена породица” Бранислава Нушића, режија Јагош Марковић, Народно позориште Београд; “Сирена и Викторија” Александра Галина, режија Радослав Миленковић, Ферзенг театар, Београд; и “Црна кутија” Ане Ђорђевић, режија Андреј Носов, Београдско драмско позориште.

У суботу 16. јуна пре подне ће бити изведена представа за децу “Магична лира” аутора и редитеља Матеје Поповића, Чича Мичино позориште, Београд. Током вечери следе представе: “Корешподенција” Борислав Пекић, режија Горчин Стојановић, Звездара Театар, Београд; “Керови” Кристофера Џ. Џонсона, режија Ерол Кадић, продукцијски тим: Кадић, Тимаров, Срећковић; “За умријет од смеха” Кристофера Дуранга, режија Марио Ковач, Театар Ругантино и Казалиште Планет Арт, Загреб; и “Кад би Сомбор био Холивуд”, ауторски пројекат Кокана Младеновића инспирисан драмом Радослава Златана Дорићау извођењу ансамбла Народног позоришта Сомбор.

Након тога, иза поноћи, односно у раним јутарњим сатима, биће свечано затвеорен 26. Позоришни маратон проглашењем глумице и глумца сезоне, доделом награде „Иза кулиса“ и традиционалним цветним ударом, којим публика засипа глумце на сцени.

Н. Пејчић

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести