Почиње фестивал професионалних позоришта Војводине

У Народном позоришту “Тоша Јовановић” у Зрењанину вечерас почиње 70. фестивал професионалних позоришта Војводине, под слоганом “Епско и драмско” у селекцији Слободана Савића.
Промо НП „Тоша Јовановић“, Зрењанин/ Из представе „Господин Мокинпот” зрењанинског позоришта
Фото: Промо НП „Тоша Јовановић“, Зрењанин/ Из представе „Господин Мокинпот” зрењанинског позоришта

Прошле године одложено издање ће се сада одржати у измењеним околностима. Говорећи медицинским речником који приличи условима, Фестивал професионалних позоришта Војводине се раширио, па ће осим отварања и затварања, изабране представе наредних седам дана бити игране на матичним сценама у Новом Саду, Суботици, Сомбору и Вршцу.

Девет позоришта Војводине, колико их учествује на овогодишњем Фестивалу, извешће 12 представа – седам драмских и четири представе за децу у такмичарској конкуренцији, и једну у част награђених.

. Фестивал данас у 18,30 часова у Зрењанину отвара представа позоришта домаћина “Господин Мокинпот”, Петера Вајса у режији Љубослава Мајере. На програму фестивала затим следе представе које ће се изводити на матичним сценама:“Семпер идем” Ђорђа Лебовића, у режији и драматизацији Горчина Стојановића, Народно позориште Сомбор; “Густав је крив за све”, по концепту и у режији Кокана Младеновића, Позориште „Костолањи Деже”, Суботица;“Радничка хроника” Петра Михајловића, у режији Вељка Мићуновића, Народно позориште – Народно казалиште – Непсзинхаз Суботица, Драма на српском језику; “Травничка хроника” Иве Андрића, у режији и драматизацији Никите Миливојевића, Српско народно позориште, у сарадњи са Народним позориштем Сомбор; “Ана Карењина”, Лава Николајевича Толстоја, у режији Дејана Пројковског, Новосадско позориште – Ујвидеки синхаз; “Ујка Вања” Антона Павловича Чехова, у режија Андреја Носова, Народно позориште „Стерија”, Вршац и Хартефакт фонд, Београд.

Међу представама за децу изабране су: “Немушти језик” Миливоја Млађеновића, режија и адаптација Јован Грујић, Народно позориште „Стерија”, Вршац; “Дивљождер”, по тексту и у режији Јована Царана, Народно позориште „Тоша Јовановић”, Зрењанин (Луткарска сцена на српском језику); “Три мускетара” Александре Гловацки по истоименом роману Александра Диме, у режији Предрага Штрпца, Дечје позориште – Ђечје казалиште – Сабадкаи ђермексинхаз, Суботица; и “Позоришту с љубављу” у режији Боња Лунгова и Константина Каракостова, Дечје позориште – Ђечје казалиште – Сабадкаи ђермексинхаз, Суботица (представа на мађарском језику).

Данас у 17,30 часова у зрењанинском позоришту одржаће се промоција публикације 70. Сусрета фестивала позоришта Војводине коју су приредили Дејан Пенчић Пољански и Горан Ибрајтер. О књизи ће говорити Валентин Венцел, Зоран Ђерић и Горан Ибрајтер..

Последњег дана фестивала, 26. априла у НП „Тоша Јовановић” биће уручене награде најуспешнијима, а у њихову част биће одиграна представа “Заљубљивање”, ауторски пројекат Оље Ђорђевић, у извођењу Позоришта младих, Нови Сад.

Народно позориште “Тоша Јовановић” у Зрењанину заинтересованој публици која неће моћи да гледа представе у позориштима због ограниченог броја места у салама, омогућило је онлајн праћење свечаног отварања и затварања Фестивала професионалних позоришта Војводине на својој Фејсбук страници на којој ће такође бити објављен и распоред играња и Каталог Фестивала, а сваки фестивалски дан пратиће објаве Дневника Фестивала, са актуелним дешавањима.

И. Б.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести