Покрајнска влада разрешила дужности Александра Станкова управника СНП

Управник Српског народног позоришта Александар Станков разрешен је дужности на данашњој седници Покрајинске владе, потврђено је Тан‌југу у Покрајнској влади. 
zoran djeric
Фото: Dnevnik (Branislav Lučić)/Зоран Ђерић

На  место вршиоца дужности управника СНП враћа се Зоран Ђерић.

Ђерић је именован на период од годину дана.

Станков је, подсетимо, на чело СНП дошао средином јануара 2022. године путем конкурса, а мандат је требало да му траје четири године.

Претходно је пет година водио Оперу Српског народног позоришта.

Данашња смена Станкова је епилог његовог сукоба са већим делом Управног одбора СНП-а.

Како је Станков јуче рекао Тан‌југу његови планови за СНП мимоилазили су се са идејама УП СНП.

Зоран Ђерић поново на челу СНП-а

Зоран Ђерић (1960) дипломирао је, магистрирао и докторирао на Филозофском факултету Универзитета у Новом Саду. У професионалној каријери био је, између осталог, уредник књижевних програма, а потом и уредник издавачке делатности у Културном центру Новог Сада, главни и одговорни уредник часописа „Сцена”, помоћник директора Стеријиног позорја, те у три мандата управник, односно директор новосадског Позоришта младих. Почетком овог века деловао је као лектор за српски језик на Универзитету у Лођу, Пољска, као и гостујући професор на универзитетима у Прагу, Гдањску, Кракову, Бањој Луци и Новом Саду. Касније је предавао на Академији умјетности у Бањој Луци у свим звањима, где је сада је гостујући професор.

Члан је савета Међународног фестивала позоришта за децу у Суботици, где је и селектор је и директор. Члан је и савета Фестивала фестивала у Требињу, члан уредништва и редакција „Енциклопедије Републике Српске”, „Летописа Матице српске”... Објавио је више од 80 књига, што ауторских, што превода и антологија, а поезија му је превођена на енглески, француски, руски, пољски, румунски, мађарски, словачки, бугарски, словеначки и македонски језик. Добитник је више награда за књижевност и преводилаштво, од Бранкове награде Матице српске, до Награде „Ђура Јакшић“, Награде „Теодор Павловић“, Награде „Лаза Костић” и Вукове награде, као и међународног признања за допринос луткарској уметности. Указом председника Републике Србије, од 12. фебруара 2020. године, одликован је Златном медаљом за изузетне заслуге у културним делатностима.

        М. С.

EUR/RSD 117.1050
Најновије вести