„Потрага за плавим зецом“ нова представа за децу у Позоришту младих

По мотивима познате песме „Плави зец“ Душка Радовића, у Позоришту младих вечерас је на програму премијера представе „Потрага за плавим зецом“. Аутори текста су Ирина Субаков, Марија Радованов, Слободан Нинковић, Саша Латиновић и Емилија Мрдаковић, која је представу и режирала.
1
Фото: Позориште младих

Идеја је дошла од управника Позоришта младих, Михајла Несторовића, који је песму упамтио као омиљено штиво не само своје деце. Несторовић је навео да је на представи радио тим снова Позоришта младих, кад су у питању луткарске представе.

Редитељка Емилија Мрдаковић је идеју прихватила као сјајну, јер је песма „Плави зец“ Душка Радовића свима позната и омиљена. Са текстом је већ ишло мало теже, јер су сви заједно имали жељу да надограде текст Ирина Субаков у најбољу могућу верзију за изведбу.

- Бавили смо се тиме шта је то „плави зец“. Дошли смо до тога да свако од нас има свог плавог зеца, који представља наше жеље и јурњаву за њима – навела је Емилија Мрдаковић, додавши да је представа намењена предшколској публици, али и оној у нижим разредима основне школе, као и њиховим родитељима.

Глумица Марија Радованов је поводом премијере изјавила да је представа рађена уз ведар дух и пуно љубави. Пробна публика коју су имали, полазници драмске радионице Позоришта младих, смехом су реаговали на извођење и после су у разговору рекли да су све разумели.

На „примедбу“ колегинице Марије Радованов да се родитељи често разочарају кад не следе бајку, у овом случају песму, па у представи немају ловце, него детективе, глумац Саша Латиновић је навео да су им „ловачке приче“ Душка Радовића деловале превише једноставно. Данашњој деци, како је рекао, из њихове перспективе, много су ближи детективи, а и сам живот је понекад попут истраге.

- Ако желите да се приближите данашњем детету, морате да се идентификујете с њим – навео је и глумац Слободан Нинковић. – Било је забавно, али и тешко. Стил игре нисмо дефинисали од почетка, да ли би то била комедија, или пародија. Не знам ни сад, али могу да кажем да је веома скакутав, врло захтеван и динамичан.

Сценографију, костимографију и дизајн лутака за нову представу у Позоришту младих креирала је Една Мачковић. Композитор је Јован Шпира Обрадовић. 

И. Бурић

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести