Позоришна представа о Ленки Дунђерски у Музеју Војводине

БЕОГРАД : Позоришна представа "Од раја до безњенице", чији текст и режију потписује Зоран Суботички биће изведена 18. августа у новосадском Музеју Војводине.
lenka promo
Фото: Промо

У представи играју Јована Радовановић, као Ленка Дунђерски, Ервин Хаџимуртезић, као Лаза Костић и Миодраг Петровић, као Лазар Дунђерски. 

Безњеница, према речима редитеља Зорана Суботичког, значи заправо живот без ње. 

"То је кованица коју је смислио сам Лаза Костић и која је обележила његових последњих десет година живота, колико је писао песму Санта Мариа делла Салуте", казао је Суботички.

Представа "Од раја до безwенице" описује те моменте Лазине "рајске среће", пријатеqеваwа са Ленком Дунђерски, лепом, младом, талентованом и образованом ћерком најмоћниијег Србина у Аустроугарској монархији - Лазара Дунђерског и време након wене трагичне смрти. 

Пре саме представе публика има прилику да чује монолошко казиваwе Богдана Дунђерског, које није саставни део представе, али јесте укупног догађаја којим се предочава.

Куриозитет ове представе, настале 2015. године на дворцу Фантаст Богдана Дунђерског, је што се изводи искqучиво у дворцима, палатама и здаwима од културно-историјског значаја. 

До сада је изведена више од четрдесет пута у дворцу Фантаст, дворцу у Кулпину, палати Лазара Дунђерског у Зреwанину, Галерији Матице српске у Новом Саду, Градској већници у Суботици, Текелијануму у Будимпешти, у Србобрану, Челареву и другим војвођанским варошима и градовима.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести