Позориште младих (за сада) остаје у Соколском дому

Новосадске власти и Соколско друштво „Војводина” постигли су договор о анексу уговора, којим би се привремено продужило трајање закупа простора који већ деценијама користи Позориште младих, и то за још годину дана.
Pozoriste mladih Dnevnik.rs/Arhiva
Фото: Dnevnik.rs/Arhiva

Подсетимо, с последњим даном 2019. престао је да важи дотадашњи уговор, те су Соколи, којима је судском одлуком из 2017. враћено власништво над здањем у Улици Игњата Павласа, захтевали да се Позориште младих најкасније до 29. фебруара исели из Дома. Како је за „Дневник” рекао Михајло Несторовић, директор најстаријег луткарског театра на Балкану, продужење уговора о закупу само привремено решава проблем, будући да Позориште младих и даље остаје подстанар, што практично значи да не постоје услови за било какво инвестиционо улагање, а камоли за неопходну реконструкцију двеју позоришних сала.

„Ако је за утеху, продужењем закупа добили смо бар одређено време унутар којег се ћемо, надам се - и верујем - пронаћи трајно решење за кров над главом јединог театра на српском језику чији је оснивач град Нови Сад”, каже Несторовић, који и даље то трајно решење види или у томе да град пронађе неки други објекат који би могао да се адаптира за потребе Позориште младих, или да се од Соколског друштва купи део зграде који данас користи позориште, или бар да се постигне договор о његовом уступању на коришћење на, рецимо, 99 година. Најбоље би, наравно, било када би у догледној будућности град могао да изгради потпуно нову, функционалну позоришну зграду, али с обзиром на све финансијске аспекте таквог подухвата, та је опција из данашњег угла гледања најмање реална.

Иначе, председник Соколског друштва Мирослав Ковачев појаснио је за Радио 021 да је са градским властима и управом Позоришта младих постигнут договор о томе да се уговор о закупу продужи за осам месеци, а потом анексира до краја године. Идеја Соколског друштва је и да на крају 2020. уговор буде продужен за барем још пет година, као и да се та средства од закупа, након што се одузму трошкови које Соколи имају по основу пореза на имовину и текућег одржавања зграде, уложе у обнову дела простора који користи Позориште младих.

М. С.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести