Представа „Ана – импресије” посвећена Ани Франк

Премијера представе „Ана - импресије” Ђачке сцене “Шарене искрице”, најављена је за 27. април у 19 часова на великој сцени Новосадског позоришта / Ујвидеки синхаза.
д
Фото: Промо

Водитељка ове сцене Терезиа Фигура, глумица Новосадског позоришта, каже да су се ове године бавили темом Ане Франк, јер је јубилеј њеног рођења, а и изузетно добра прилика да се говори о историјски значајним појединцима, херојима, који би требало да буду од изузетне важности у животима данашњих омладинаца.

- Управо зато смо се одлучили да њене импресије из дневника преточимо у невербалну представу модерног израза, који је близак данашњим младима, да кроз покрет покажу ситуације, емоције и на тај начин прикажемо окрутности које су се дешавале у историји, нарочито за време Другог светског рата. Редитељ Иштван Кереши, такође глумац Новосадског позоришта, с изузетном мотивисаношћу је истраживао и налазио најбоља методолошка решења да приближи феномен Ане Франк актерима ове представе и извуче њихов максимум у сценском изразу у току проба.

Ми на Ђачкој сцени верујемо да је тема Ане Франк важна јер разумевајући њен живот, млади могу на свој начин да филтрирају осећања, нађу свој став, свој глас у друштву, баш управо уз помоћ ове представе. Ово није само биографија једне хероине, него стварање нових хероја и хероина за нашу будућност - истиче Терезиа Фигура.

Ђачка сцена “Шарене искрице” марта ове године прославила је 23 године рада у просторијама Новосадског позоришта.

- За све те године ова сцена покушавала је да младе људе, склоне уметности, придобију за рад. Са њима се радило на разним пројектима који су им помогли да изразе своје уметничке могућности, покажу свој таленат, да добију прилику да се покажу на разним такмичењима аматера, из разних области уметности. Са децом и омладинцима углавном раде дипломирани глумци, редитељи, кореографи, музичари, а највише са њима раде глумци Новосадског позоришта - подсећају у овом театру.

До сада су „Шарене искрице” добиле преко 20 различитих награда – глумачких, редитељских, за сценски покрет - на такмичењима аматера у земљи, а и у Мађарској, Румунији и Словачкој.

Н. Пејчић

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести