Представа Новосадског новог театра премијерно у СНП-у

Представа “Аматери” аутора Боривоја Радаковића, у режији Момчила Миљковића и извођењу Новосадског новог театра, премијерно ће бити изведена сутра, 29. јануара, у 19 часова, на сцени “Пера Добриновић” Српског народног позоришта.
НТТ/ Комад Боривоја Радаковића режирао је Момчило Миљковић
Фото: НТТ/ Комад Боривоја Радаковића режирао је Момчило Миљковић

Жанровски одређен као црна комедија, овај комад познатог хрватског аутора Боривоја Радаковића може се посматрати и у контексту социјалне ангажованости, јер поред хумора нуди и слику наше свакодневице и покушаја људи да се у њој снађу како знају и умеју, на разне начине и с најразличитијим идејама, најчешће безуспешно и аматерски. 

Комад “Аматери” је специфичан по томе што у себи има елементе комедије, која је пријемчива ширим народним масама, а поред тога има и врло озбиљну тему и озбиљан крај, над којим би требало да се замислимо, и да се запитамо када видимо представу, напомиње за наш лист редитељ ове представе Момчило Миљковић. Радаковићеви ликови у овом делу, двојица момака, како додаје Миљковић, нашли су се у ситуацији у којој покушавају да сниме порно филм. Траже глумце за ту своју замисао, али ништа не иде како треба.

– Кроз ту тему, која је мало на граници вулгарног, кроз покушаје да сниме порно филм, јер они јесу аматери у томе, ми сазнајемо да се тај наслов “Аматери”односи и на целокупан њихов живот. На неки начин, имамо утисак да су они аматери и у животу, и да на неки аматерски начин живе свој живот, јер немају могућност да живе боље. Оно што је битно је да се појам аматер у изворном смислу користи за људе који се из љубави баве неким послом, а сад се везује за нешто негативно. Овде се једноставно приспитује појам љубави, односа, па и те порнографије. Све заједно се преиспитује кроз нашу стварност и оно што проживљавамо сваки дан – објашњава редитељ Момчило Миљковић, иначе и аутор сценографије и костима, који додаје да му је овај комад понуђен у Новосадском новом театру да режира, и тако је и дошло до њихове сарадње.

У представи играју: Сања Ристић Крајнов, Данило Миловановић, Марко Савковић и Димитрије Динић.

Ово је друго извођење поменутог Радаковићевог комада на позоришној сцени у Србији, након што је постављен 2017. у Позоришту “Бора Станковић” у Врању. Комад је написан 2010. и, како подсећа редитељ Миљковић, у Хрватској је имао доста добар одзив публике, будући да је представа доживела преко деведесет извођења у Позоришту “Кнап”.

Радаковић је познати хрватски прозни и драмски писац, кога и овдашња публика добро зна, јер је већ две деценије присутан и на нашој књижевној и позоришној сцени, почев од организовања, и доласка и у Нови Сад 2001. чувеног фестивала ФАК (Фестивал алтернативне књижевности) са групом тада најактуелнијих, а сада врло познатих хрватских аутора. Поред неколико романа (“Сјај епохе”, “Што ће бити с нама”, „Хоћемо ли сутра у кино”), књиге прича “Не, то нисам ја”, “Порно”, и осталих дела, аутор је и позоришних комада “Добродошли у плави пакао” и “Мис небодера за мис свијета”, који су извођени у загребачком позоришту “Керемпух”. Његова трећа драма “Кај сад?” била је постављена на сцени Београдског драмског позоришта, у режији Егона Савина. Комад “Аматери” део је трилогије “Кварт” која се састоји и од комада “Група” и “Добитник”.

Н. Пејчић

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести