Представа „Под истим кровом“ 16. новембра у Новосадском позоришту

НОВИ САД: Представа која се бави историјом миграција на европском континенту, искуством миграната, позитивним утицајем миграција на развој појединих културно-друштвених и економских средина, те односом међу терминима „грађанин Евопе“ и „мигрант“ – „Под истим кровом“ у режији и адаптацији Иване Јаношев биће изведена у уторак, 16. новембра у 19 сати у Новосадском позоришту/ Újvidéki Színház.
p
Фото: Promo

Представа „Под истим кровом“ је адаптација истоимене књиге, и представља дневник једног Немца и једног Сиријца. Немац – Хенинг прима Сиријца - Амира у своју кућу и он постаје део њихове породице, а Хенинг и Никол постају његови немачки мама и тата. Од тренутка када Амир крочи у њихову кућу, до тренутка када је после шест месеци напусти, како би отишао на универзитет, они се сваког тренутка труде да својим суживотом првазиђу све предрасуде које имају једни према другима : културолошке, религиозне, идеолошке, па чак и разлике у схватању моде, облачења и хране.

Представа доноси једну невероватно причу, на врло мала квадрата одиграва се светска политичка сцена. Европска породица у своју кућу прима миграната, желећи да учине нешто и не игноришу своју савест која им говори да могу да помогну. Кроз процес усвајања нових животних навика које доноси нова култура, заправо упознају себе и откривају предности и мане европског начина живота. Прича је сурово актуелна и савременија него што можемо и да замислимо, истакао је глумац Урош Младеновић.

Играју: Даниел Хуста, Јелена Ђулвезан Милковић, Урош Младеновић. Драматуршкиња је Александра Мрђен, за сценографију је задужена Вишња Жугић и Атила Антал, док је музику компоновао Јован Живановић

Представа је настала у копродукцији Асоцијације „Културанова” и Новосадског позоришта у оквиру пројекта „Лука сањара (Port of Dreamers)” у партнерству с Дубровачким летњим играма и Словенским народним гледалишчем Марибор.

Пројекат је подржан кроз програм „Креативна Европа” Европске комисије и средствима Министарства културе и информисања Републике Србије и Града Новог Сада. 

EUR/RSD 117.2038
Најновије вести