Представа „Три зиме” новосадских студената на фестивалу у Будви

Дипломска представа “Три зиме” студената глуме Академије уметности у Новом Саду, у класи Јасне Ђуричић, уврштена је у званични програм овогодишњег Града театра Будва и биће изведена у уторак увече испред Манастира Стањевићи који се налази на 600 метара надморске висине, поред села Побори у будванској општини.
e
Фото: pixabay.com

Представа “Три зиме” рађена је по награђиваном тексту хрватске списатељице Тене Штивичић, и прати судбине жена четири генерације кроз цео 20. и почетак 21. века.

У представи Академског позоришта “Промена”, коју је режирала професорка Јасна Ђуричић, играју: Никола Кнежевић, Исидора Влчек, Вања Ковачевић, Ксенија Митровић, Тамара Шустић, Ана Рудакијевић, Стефан Бероња, Бојана Милановић, Сташа Блечић, Милош Лазић, Милош Лучић и Растко Мићић.

Студентске „Три зиме” су са успехом игране током протекле позоришне сезоне, а наставак извођења овог текста планиран је и за наредну. Представа је премијерно изведена у фебруару ове године на 4. позоришном фестивалу позоришта “Промена”, одржаном на АУНС, одмах стекла наклоност публике и тиме добила одличне препоруке за даља извођења. И критичари су је хвалили.

- Комплексну причу о четири генерације жена једне загребачке породице, у времену када се Југославија стварала и времену када се она распадала, све до данас, са свим надама, илузијама, погрешним одлукама и ломовима њених јунака, ти студенти су одиграли са толико зрелости, глумачке вештине и фине поетске енергије, што је заиста јединствено, не виђа се баш сваки дан и зато је толико вредно. Не само да су ти студенти савршено савладали урбани кајкавски дијалект Загреба, него тај мелодиозни говор, којим су говорила и господа и слуге, њихова социјалистичка деца и каснији нараштај новог капитализма, постао је прозор кроз који се у овој представи види читава та несретна земља која се некада звала Југославија - наводи  Бојан Муњин у својој критици за Радио Београд.

Истоимена представа ХНК, у режији Ивице Буљана, учествовала је на 62. Стеријином позорју 2017. Ова драма први пут је постављена у Краљевском националном театру у Лондону, у режији једног од најпознатијих енглеских редитеља Хауарда Дејвиса, троструког добитника најпрестижније британске позоришне награде Оливије. Осим у Хрватској, “Три зиме” постављене су и на сценама у Естонији, Немачкој и Словенији, а сада и у Србији.     

Н. Пејчић

 

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести