Представа Ударна вест у Позоришту младих

У Позоришту младих у Новом Саду у суботу, 20. новембра, гостује представа „Ударна вест“ Марка Грубића и Милене Миње Богавац, у продукцији куће „Тринидад“ из Новог Сада и Културног центра Град из Београда.
д
Фото: Промо

Реч је о ауторском пројекту познатих аутора („Јами дистрикт“) који овај пут преиспитују појаву такозваних лажних вести и њихов утицај на људско друштво.

- Када би слика света из ударних вести била истинита, свет би одавно престао да постоји! – наводи се у најави. - Представа „Ударна вест“ бави се феноменологијом медија масовних

комуникација у савременом друштву, с посебним фокусом на однос медија и страха, односно - на медијски генерисану параноју и неурозу човека данас. Полазећи од питања: зашто су ударне вести увек лоше, представа се развија у динамичну, трагикомичну инсценацију студије о природи савремених медија и њиховом утицају на психу појединца, као и на друштвене обрасце понашања. На лично и колективно. Интимно и масовно. Анализирати медије, значи анализирати савремено друштво и начине на које га спознајемо. Тако представа указује на кључне феномене живота у медијатизованом свету, што је пут ка “новој писмености”, односно вештинама препознавања дезинформација и медијских манипулација, кроз неговање већег степена медијске културе. Циљ ове представе је, дакле - продукција знања из области медијске писмености, што може бити превентива распрострањеној анксиозности и поремећајима пажње.

У представи играју Мина Николић и Ђорђе Живадиновић Гргур. Стручни консултанти и консултанткиње су били: Урош Антић, Милена Драгићевић Шешић, Роберт Чобан, Јована

Глигоријевић, Магда Јањић, Марија Ратковић, Антонела Риха, Ирена Ристић, Александар Тимофејев, Александар Жикић. Костиме је креирала Сташа Јамушаков, а сарадник на видео раду је Игор Вуковић.

И. Б.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести