Представа „Yuropa“ трупе из Лагоса на Битефу

БЕОГРАД: Представа Yuropa, у кореографији Нигеријца Кудуза Оникекуа и трупе Q из Лагоса, биће изведена 21. септембра на сцени "Раша Плаовић" Народног позоришта у Београду у оквиру програма позоришног фестивала Битеф који се у српској престоници одржава од 17. до 26. септембра. 
е
Фото: Танјуг (Marianne Menke)

Реч је о представи која се бави избегличком агонијом из афричке перспективе, односно, перспективе самих жртава. 

Веома снажном емоционалном набоју доприносе и вербални делови, очајничко узвикивање, пре свега афричких земаља из којих избеглице долазе и набрајање различитих начина на које страдају на путу ка Европи.

Компанија Анти Статус Кво из Бразилије ће се 23. и 24. септембра представити кореографијом Лусијане Ларе О месу и бетону. 

Ради се о имерзивној плесној инсталацији. 

По речима уметничког директора Битефа Ивана Меденице, то представу О месу и бетону, међутим, не отуђује од гледалаца - а који су њен важан, градивни део - јер она остварује снажно чулно, енергетско дејство. 

Неке слике овог сценског пазла имају и убојито метафоричко значење, које сублимира, на најопштијем нивоу, распад савременог света. 

Такође, гола тела извођача у савременом бразилском контексту који је политички ретроградан представљају снажан позив на борбу против ауторитарног друштвеног уређења. 

У оквиру припрема за извођење кореографије О месу и бетону, Битеф ће организовати и акцију сакупљања смећа са београдских улица које ће касније бити коришћено у самој представи.

Поред ове две кореографије, у главном програму фестивала представиће се још две представе доминантно физичког театра: Ретке птице, циркус компаније Вук за Човека из Лила у Француској и кореографија Сепе Бајенса у продукцији компаније Ултима Вез из белгијског Брисела под називом Позвани.

Резервација улазница за све представе на 53. Битефу почиње за само недељу дана, 15. августа и трајаће до 1. септембра. Уколико до сада нисте, што пре погледајте програм и одаберите најишчекиваније представе!

Подршку фестивалу пружили су и Амбасада Швајцарске у Београду, Амбасада Немачке у Београду, Гете Институт у Београду и Француски институт у Србији. 

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести