Представа „Зенитеум :: 2022” на отварању ЕПК

На свечаном отварању програма „Новог Сада - Европске престонице културе“, сутра у 20.22 часова, на платоу испред Покрајинске владе на Булевару Михајла Пупина, биће изведена представа „Зенитеум :: 2022“ аутора Драгана Живадинова, једног од најважнијих имена словеначке и регионалне уметничке сцене.
2
Фото: ЕПК

Наслов представе свечаног отварања потиче од зенитизма, уметничког покрета који је деловао у периоду између два светска рата, иза којег је стајао уметник и уредник часописа „Зенит“ Љубомир Мицић (1895 – 1971).

Математика је централна тема сценарија „Зенитеум :: 2022“ „као оруђе и језик који човеку омогућавају да опише своје духовно остварење“, те су и главни протагонисти ове представе математичарка Милева Марић Ајнштајн (1875 – 1948), Новосађанка, и математичар Милутин Миланковић (1879 – 1958). Новосађанка Милева Марић Ајнштајн је, како истичу у Фондацији ЕПК, активно учествовала у формулисању теорије релативитета. Математичар Милутин Миланковић, отац климатске астрономије, како подсећају у ЕПК, рођен је „у Даљу дуж Дунава код Новог Сада“, а прво издање његове књиге „Кроз васиону и векове“ штампано је у Матици српској. - Мицићев „Зенитеум“ поставља човека у средиште универзума, а уметност и науку, као његова два круга спознаје, са највишим степеном поетске свести. Баш као што је Мицићев „Зенитеум“ био дух времена Европе после Првог светског рата, после велике кризе, новосадски „Зенитеум :: 2022“ биће прво славље Европе у време после Велике светске вирусне кризе. Биће пун научног опреза и уметничке наде – наводе у ЕПК-у о „трећем естетском протагонисти“ ове представе Љубомиру Мицићу, и подсећају на његову идеју модернизације Балкана, и на 43 броја часописа „Зенит”, додајући да ће сценографија бити заснована „на постгравитацијској реинтерпретацији конструктивизма и супрематизма“.

У главним улогама биће Анита Манчић, као Милева Марић Ајнштајн, и Борис Исаковић као Милутин Миланковић. Драматург је Светислав Јованов, композиторка је Драгана Јовановић, а Дуња Зупанчич је задужена за сценографију и костиме.

На самом почетку ове представе свечаног отварања, наступиће уметнички двојац „Сyнспециес“, који чине Елиас Мерино и Тадеј Дрољц, и извести аудио-визуелни перформанс „Цреваше“. Поред њих, на сцени ће бити и ди-yеј двојац Милош Мартинов Лаг и Дејан Илић.        Н. Пејчић

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести