Представа асоцијације “Пер.Арт” на сценама у Новом Саду

Ко је пропустио “Малу журку пропуштеног плеса”, представу асоцијације “Пер.Арт”, нека је не пропусти у петак, у 19 сати, у Новосадском позоришту (Ујвидеки синхаз), јер је реч о ванредном остварењу. Дођите намонтирани за добру забаву, али и вредну представу, која је редак спој уметности и друштвеног догађаја.
novosadsko pozoriste
Фото: Дневник (Филип Бакић)

Улаз је слободан!

- Са и без инвалидитета, публика и извођачи, на истом су “подијуму”, у истом “подруму”, на истој “сцени”, први пут тамо где никад нису били заједно, где се приватно и јавно стапају у једно ново стање које нуди ново колективно искуство у којем нећемо пропуштати не само прилике за плес, него и све оне друге прилике у животу које нас чине друштвеним бићима и које у нама буде, да цитирам Наталију Владисављевић, “прелеп осећај да будемо оно што јесмо” - каже о “Малој журци пропуштеног плеса” Саша Асентић, који је радио на концепту и уметничком вођству представе. “Дис_Сyлпхиде” још је једна “необична” представа асоцијације “Пер.Арт”, која ће бити изведена у понедељак и уторак, 25. и 26. марта, на сцени Гимназије “Лаза Костић”, у 20 сати. У овој представи фокус је на историји немачке плесне сцене и на радовима који су током 20. века настали у Немачкој, а извршили су снажан утицај на свет плеса, револуционарно одступивши од плесних норми свог времена. Њима се мењао поглед на Друго(г), установљен као филозофски појам за другачије, што је веома битно за неопходне друштвене промене.

Сценске изведбе двају представа, “Пер.Арт” реализује у партнерству са Галеријом Матице српске, кроз пројекат “Уметност и инклузија”, који је подржала Фондација “Нови Сад 2021”, у оквиру програма “Приступачност”.

Након овог изведбеног блока, “Пер.Арт” се спрема на радно путовање у Дрезден, у чувени плесни центар “Хелерау”.

И. Б.

 

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести