Представљени планови Народног позоришта за 2022. годину

БЕОГРАД: Свечаност поводом завршетка календарске 2021. године одржана је данас у Народном позоришту (НП) за представнике медија и пријатеље ове културне установе, где су представљени нови пројекти сва три ансамбла - Драме, Опере и Балета.
pozoriste, zavesa, piksa
Фото: pixabay.com

Нови в.д. управника Народног позоришта од 14. октобра, истакнути глумац Светислав Буле Гонцић, обратио се присутнима у нади да ће се уметничко дружење наставити интензивно и у предстојећој сезони.

“Надам се да ће нам предстојећа година бити веома добра и желим да остваримо лепе и квалитетне представе на сцени. Ово позориште има дугу историју, настало је у друштвеним околностима 19. века, и од тада до данас, налазимо се свакако у другим околностима”, рекао је Гонцић.

Директорка Драме НП Молина Удовички Фотез представила је укратко планове нових продукција, тако да се тренутно под кровом ове куће паралелно спремају три пројекта.

Почеле су пробе нове драме “Године врана” Синише Ковачевића, чија се “Велика драма” игра на великој сцени пуних 20 година.

Писац је дуго одсуствовао са сцене многих позоришта Србије, не само Београда, тако да ће ово бити његов велики повратак са спектакл представом, где ће се наћи више десетина глумаца и учесника.

Главне улоге тумаче - Калина Ковачевић, Александар Срећковић/ Бранислав Томашевић, Вук Костић/ Петар Стругар, Лјиљана Благојевић, Соња Колачарић, Хаџи Ненад Маричић/ Бојан Кривокапић, Миодраг Кривокапић, Владан Гајовић, Лепомир Ивковић.

Драма је написана према истоименом првом роману писца Ковачевића, који на аутентичан начин приповеда о животу Београда током Првог светског рата, а премијера је уписана за 10. март 2022. на Великој сцени.

Бивша управница Народног позоришта, редитељка Ивана Вујић Коминац увелико спрема драму руског писца Ивана Вирипајева - “Иранска конференција”.

Премијера те драме у преводу Сање Милић је планирана половином фебруара на сцени “Раша Плаовић”.

У глумачкој подели су Радмила Живковић, Ивана Жигон/Вјера Мујовић, Небојша Кундачина, Слободан Бештић, Рада Ђуричин, Гојко Балетић, Маја Кундачина, Зоран Ћосић, Богдан Богдановић, Димитрије Илић и, као учесници видео конференције - Бојана Бамбић и Душан Матејић.

Трећи комад који се тренутно ради јесте “Пеликан” шведског писца Августа Стриндберга, у адаптацији и режији Ђурђе Тешић, а премијера је планирана крајем фебруара такође на малој сцени НП“Раша Плаовић”.

Играју Душанка Стојановић Глид, Недим Незировић, Ива Милановић, Вучић Перовић и Вања Ејдус.

Директорка Драме је подсетила да су недавно из овог сектора у Подгорици имали успешно гостовање представе “Царство мрака” Лава Н. Толстоја у режији прерано преминулог уметника Игора Вука Торбице.

Управо ће током јануара бити организован специјалан омаж овом вансеријски талентованом редитељу када ће на великој сцени гостовати његове три ауторске представе - “Крвава свадба” Фредерика Гарсије Лорке - 26. јануара (копродукција СНП из Новог Сада и фестивала Град театар Будва), “Тартиф” од Молијера - 29.01.(СНП и НП Сомбор) и “Дон Жуан” такође према Молијеру - 30.01. (НП Зрењанин).

Поменути комад “Царство мрака” гостоваће 24. јануара у Новом Саду, док ће комедија Бранислава Нушића “Ожалошћена породица” редитеља Јагоша Марковића имати мини турнеју по региону у фебруару - Сарајево (07.02.) и Бања Лука (09.02.).

Удовички Фотез је подсетила да је током пандемијске 2021. године изведено пет драмских премијера - “Илузије” Пјера Корнеја, у режији Николе Завишића, “Орландо” према роману Вирџиније Вулф, редитеља Бојана Ђорђева, “Вуци и овце” А. Н. Островског, у режији Егона Савина, Нушићева “Власт” у редитељском читању Милана Нешковића, али и “Нора - Луткина кућа” Хенрика Ибсена, редитељке Татјане Мандић Ригонат.

Чувени руски балетан и директор Опере НП Константин Костјуков открио је да се враћа оркестар овог позоришта у “рупу”, тако да ће свирати директно за многе пројекте, што ће за публику бити велики доживљај.

Од нових подухвата, руски уметник је најавио за 21. јануар премијерну обнову са новом поделом чувеног балета “Краљица Марго” на музику Горана Бреговића и према либрету Бошка Милина - недавно преминулог драматурга, театролога и професора на ФДУ.

Такође је подсетио да су током ове године реализовани пројекти “Седам смртних грехова” кореографа Игора Пастора (8. фебруара гостује у Сарајеву), “Микеланђело” у кореографији и режији словачког уметника Мариа Радачовског и “Алиса” аутора Дејана Коларова.

Директор Опере и оперски певач Никола Мијаиловић приметио је да у његовом ансамблу влада велики ентузијазам и да су се сви веома пожелели публике да им долази у што већем броју, када коначно престане пандемија и најавио да ће сутра увече на опери “Слепи миш” управо наступати оркестар из “рупе”, као новина овог театра.

Тренутно се припрема опера “Дон Кихот” Жила Маснеа, за премијеру у фебруару, као и дечија опера “Снежана и седам патуљака” за јун месец - крај сезоне 2021/2022.

Мијаиловић је истакао да су у овој години имали успешну премијеру правог спектакла - опере “Орфеј и Еуридика” Кристофа Вилибалда Глука, у режији Александра Николића, кореографа Александра Илића и диригента Диана Чобанова из Бугарске.

“Многи уметници су нас напустили протекле године, нека им је вечна слава. Остаје нам уметност да улепшава ову сурову стварност”, нагласио је директор Опере и поменуо да су у плану премијерне обнове разних пројеката у наредном периоду са новим поделама.

Управник Музеја НП Драган Стевовић најавио је за вечерас отварање нове изложбе “Борислав Григоровић” ауторке Драгане Гаћеше, посвећене познатом глумцу и редитељу.

Стевовић је рекао да ће даље планове Музеја открити у јануару, позивајући се на јеврејску пословицу “Прећи ћемо мост када будемо дошли до тог моста”.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести