Премијера „Капетана Прљавог Фреда“ вечерас у Ујвидекију

НОВИ САД: Представа “Капетан Прљави Фред”, рађена по роману Јенеа Рејтеа, у режији Роберта Ленарда, биће премијерно изведена вечерас у 19 часова на малој сцени Новосадског позоришта / Ујвидеки синхаз.
p
Фото: S. Doroški

Рејте је један од најпопуларнијих мађарских писаца, аутор авантуристичко-хумористичких романа, које су читале и волеле генерације најшире читалачке публике, од 30-их година прошлог века, до данас.

Роман “Капетан Прљави Фред” је од првог објављивања 1940. доживео безброј издања, а његов главни јунак је постао Рејтеов најславнији лик. Прљави Фред је “злогласни капетан изгубљеног војног брода, окружен егзотиком афричке пустиње, мора и импозантних владарских резиденција, са једне стране, и Легијом странаца и мрачним подземљем, са друге”. Рејтеови романи, а написао их је 35, оцењени су као првокласна петпарачка литература с криминалистичком радњом, која обилује “тајнама, тучама, романтичним љубавима, изненађењима, обавезним хепиендом и специфичним хумором, иронијом”, као и пародијом свега.

И роман „Капетан Прљави Фред“ је класична авантура, комедија, петпарачка прича, али, по речима редитеља ове представе Роберта Ленарда, има веома сложен заплет, и зато је врло тешко објаснити о чему се ту ради. Делом је крими, делом је авантура, морнарска прича, има и љубави, има свега, објашњава Роберт Ленард, додајући да у представи укупно има 24 лика, не рачунајући масовне сцене. Три главна глумца који играју по једну улогу, а остали по две, или чак три.

Главне улоге у представи “Капетан Прљави Фред” Новосадског позоришта играју Даниел Гомбош, Бенце Салаи и Габор Понго, који је у насловној улози. Остали глумци у ансамблу ове представе играју по више улога. “Сингапурски гангстери који изгледају као путници и радници брода ’Хонолулу стар’, који изгледају као људи с улице и као људи из палате”, како пише у подели, су: Габриела Црнковић, Атила Гириц, Даниел Хуста, Ноеми Кемивеш, Роберт Ожвар, и Мелинда Шимон.

Сценографкиња и костимографкиња је Нора Арва, сценски покрет поверен је Габриели Црнковић, а избор музике Вукашину Војводићу и Акошу Диенешу.

Ово је трећа премијера Новосадског позоришта у текућој сезони. И поред тога што су јој претходила два, такорећи мега пројекта – „Ана Карењина“ и мјузикл „Коса“, ја са сигурношћу тврдим да ова динамична представа, заснована на изванредно интересантној причи, неће остати у њиховој сенци, каже управник Новосадског позоришта Валентин Венцел.

Н. П-ј.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести