Премијера Нане Емила Золе у Мадлениануму

БЕОГРАД: Премијера представе "Нана" по чувеном роману Емила Золе, а у режији Иване Вујић, одиграће се 25. новембра на Великој сцени Опере и театра Мадленианум.
m
Фото: Tanjug (Rade Prelić)

Раскошна прича која приказује француско друштво у време Трећег царства у центар збивања ставља прелепу младу девојку која из најнижих друштвених слојева доспева у позориште Варијете у Паризу и играјући Венеру постаје миљеница публике.

Та заносна девојка, по којој се и роман зове Нана, неминовно постаје и предмет опсесије бројних мушкараца са којима се поиграва, због којих пати, због којих коначно и прерано одлази са овог света.

Свет позоришта и оно ван њега се преплићу, људи постају роба, а Нана као душа која чезне за честитошћу и за тиме да буде добра мајка свом маленом ванбрачном сину не успева да се избори за то, те се препушта тобожњем успеху на једној потпуно мрачној страни живота, казала је редитељка Ивана Вујић.

Роман Емила Золе проматра и анализира живот, а како Вујићева истиче, промишља о друштву које је налик овом данашњем - у коме влада лицемерје и у коме се вреднује спољашњи, а не унутрашњи свет.

Данашњи свет у борби за живот која је деморалишућа, у којој међусобну борбу индивидуа замењује борба економских организама: банке, фабрике, рудници, схоппинг молови, су места где је човек као каква лопта бацан на све стране. Час на врхунцу среће, а час у понору. Питање лицемерја које све то дозвољава питање је Нане која покушава да у свету преваре и куповине пронађе своје место и цену. Нажалост, она је сувише емотивна за овај свет у коме су улоге одавно одређене, објашњава Вујићева.

Зола у свом роману поставља радњу у позориште, где је све могуће, а где се маске лако стављају, али и скидају.

У насловној улози Нане публика ће гледати Тамару Алексић, која сматра да је веома важан управо тај аспект скидања маски, огољавања истине.

Фото: Tanjug (Rade Prelić)

Бавимо се причом која бајковитост површности, лицемерја и свега с чиме се данас свакодневно срећемо, доовди до огољености и суштине коју ће публика, ја се надам, препознати, казала је Алексићева.

У великом ансамблу, поред бројних младих глумаца са Факултета драмских уметности, наћи ће се и доајени попуз Небојше Кундачине, Миодрага Крстовића, Бранислава Зеремског и других, а након 44 године играња чувене “Бубе” на сцени ће се заједно наћи и Власта Велисављевић и Рада Ђуричин.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести