Премијера „Витезова лаке мале“ у позоришту Деже Костолањи у Суботици

СУБОТИЦА: Ми говоримо у сопствено име. Зашто? Јер нам је доста онога што морамо да трпимо у овом позоришту. Дојадило нам је што смо сведени на марионете, обезвређене и протраћене егзистенције без икаквог поштовања домовине, вере и друштва. Јер више нећемо више да трпимо поступање, самовољу и уметничку перверзију која се овде одвија. Нећемо више да трпимо људско и стваралачко понижавање и стављање у рањив положај. Не можемо више да потпомажемо потпуно сламање и уништавање наше културе и моралног система. Томе је крај. Сви смо ми по пет година ишли н факултет да усвојимо сва знања глумачког заната, да као Талијини монаси служимо овом узвишеном позиву. Немамо шта да изгубимо, већ су нам све одузели, “проглас” је глумаца Позоришта “Деже Костолањи”, којим је најављена вечерашња премијера представе “Витезови лаке мале”.
d
Фото: Žofra Serda

Суботичка синдикална оперетска гала је својеврстан поднаслов који најбоље описује ову представу, јер је настала “из потребе глумаца да се самоорганизују и ослободе терора Андраша Урбана, али и терора власти, јавног мнења и мејнстрим размишљања”.

- То доводи до разних заплета и комичних ситуација - наводи даље Андраш Урбан као редитељ, аутор сценографије “Витезова лаке мале” и управник Позоришта “Деже Костолањи”. - Оперета је веома популарна форма, поготово у мађарском културном миљеу. Ми је нисмо изабрали због жанра, него се он родио у току проба, са хтењем да представу водимо у правцу варијетеа. Дошли смо до “праоперете”, из друге половине 19. века, када се она рађала као форма са иронијом, цинизмом, политичким повокцијама, у времену пре Офенбаха. Цитирајући позоришног критичара Ласла Геролда, тек касније је настало такмичење аутора и композитора ко ће направити што боље и безболније представе које нису ни о чему, како ми доживљавамо оперете данас.

Глумац Борис Кучов поручио је шаљиво да је право изненађење што коначно једну представу играју обучени. Озбиљно је мислио када је рекао да је јако битно да с времена на време као глумци реагују и дају рефлексију на оно што раде, а да је оперета добар начин да испробају многе ствари које до сада нису.

- Ово је битна станица нашег живота, да пробамо да се изразимо кроз плес, хумор, сјај - каже Кучов.

Осим Бориса Кучова, у представи играју Тимеа Филеп, Андреа Веребеш, Бланка Хорват, Дина Дедовић Томић, Давид Бубош, Габор Месарош, а путем видеа и некадашње ведете иницијалног Урбановог ансамбла у Костолањију: Марта Береш, Имре Елеке Микеш, Арпад Месарош...

На драматургији представе радили су Тамаш Олах и Корнелиа Голи, костимографкиња је Марина Сремац, композитор Арпад Серда.

И. Бурић

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести