"Путујуће позориште Шопаловић" 8. марта на сцени ЈДП-а

БЕОГРАД: Премијера представе "Путујуће позориште Шопаловић", настале по тексту академика Љубомира Симовића у режији Јагоша Марковића, биће премијерно изведена 8. марта на сцени "Љуба Тадић" Југословенског драмског позоришта, најављено је данас на конференцији за медије у ЈДП-у.
Сирота Милева из Босне у нашој цивилизацији године 1878.
Фото: И. Прерадовић/ НП Суботица промо

У представи играју Милан - Лане Гутовић, Олга Одановић, Марко Јанкетић, Јована Беловић, Ненад Јездић, Анита Манчић, Љубомир бандовић, Сања Марковић, Ирфан Менсур, Милош Самолов, Милица Сужњевић, Миона Марковић, Ана Лечић, Теодора Томашев, Тара Милутиновић, Вања Радивојевић и Нађа Ристић.

Академик Симовић присуствовао је данашњој конференцији за медије и том приликом истакао да га импресионира банална чињеница да је од прве изведбе комада у ЈДП-у прошло 35 година.

"То је исто као цео живот. Његош је живео толико. Овај комад се игра данас у потпуно другачијим околностима и очекујем да ће звучати другачије, али не мање добро него што је звучаи 1985. године. Знам да се Јагош Марковић дуго припремао да режира Шопаловиће и можда је сада прави тренутак када је то у њему сазрело", казао је Симовић и додао да са великим нестрпљењем очекује да види шта су сви који су били укључени у припрему представе урадили.

Симовић је нагласио да неки драмски текст не одговара само на једно питање.

Како каже интригирају га нове околности у којима се његов текст игра.

"Ми скоро 40 година немамо књижевни живот. То се одражава и наше позориште. Ова драма која се бави суштинским питањима уметности, а не само позоришта стоји пред све већим бројем питања пред на које је све теже дати одговор", казао је Симовић и додао да се у позоришту све јако брзо мења.

"Када видим колико је глумаца отпутовало из различитих представа и позоришта, то ме суочава са пролазношћу свега живог. Тада се појави нова генерација глумаца која доказује да је позориште неуништиво и да је уметност неуништива. Са нестрпљењем желим да видим тај млађи део насамбла на позорници ЈДП-а" казао је Симовић.

Јагош Марковић је режирао представу, изабрао музику и осмислио сценографију.

Цењени редитељ се захвалио Симовићу на сваком стиху у драми "Путујуће позориште Шопаловић".

"Са једне стране имамо беду, баналност, мржњу политику, зло, окрутност...а са друге стране позориште, лепоту, уметност, веру, утопију...Имамо и божију искру без премца која се у таленту садржи. Јасно је да је реч о одрбрани уметности и одбрани позоришта. Тог живота којег сви проводимо у позориштима. То је и посвета и нама беднима у позориштима и свима који су нас напустили и онима који нас нису напустили, а највише оним који ће доћи", казао је Марковић.

Ирфан Менсур је напоменуо да је ушао у припрему представе због људи који су га окруживали током ставралачког процеса од Олге Одановић са којом први пут игра па све до Милана Гутовића са којим је, како каже, "провео живот".

"Ту је и Љуба Бандовић који сада израста у великог глумца. Ту је и један човек који је открио нову грану медицине. Јагош Марковић је генетски хирург јер је открио нешто непознато. Нико до сад није успео тако тачно ласерски прецизно да се игра са генима људи са ових простора кап што је то случај са Марковићем", казао је Менсур.

Драма Љубомира Симовића први пут је изведена 10. октобра 1985. године, у режији Дејана Мијача, на сцени Југословенског драмског позоришта. Представа у којој су између осталих играли Миша Јанкетић, Милош Жутић, Ђурђија Цветић, Бранка Петрић, Јасмина Ранковић, Љиљана Међеши, Милан Гутовић, Гојко Шантић… добила је неколико награда на Стеријином позорју 1986. године.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести