Ревија представа редитеља Игора Вука Торбице од 24. до 28. јануара

У Српском народном позоришту вечерас почиње ревија представа „Игорови дани“, посвећена младом, прерано преминулом редитељу изузетног талента Игору Вуку Торбици.
Синиша Трифуновић/Из представе „Тартиф”
Фото: Синиша Трифуновић/Из представе „Тартиф”

У оквиру „Игорових дана“ биће изведено пет његових представа, које је режирао у нашим позориштима, као и у македонском, до своје трагичне смрти прошле године. Све представе биће игране на сцени „Пера Добриновић“, с почетком у 19.3о часова. „Игорови дани“, са истих пет представа биће приређени и у Народном позоришту у Београду, од 26. до 30. јануара.

Вечерас у Српском народном позоришту ревија започиње представом „Царство мрака” Лава Николајевича Толстоја, у извођењу београдског Народног позоришта.

- Торбицино „Царство мрака” прича причу о „невидљивим људима”, онима који стижу у јавност на страницама новина и то онда кад је касно. То су људи које не сматрамо својим цивилизацијским кругом – делом породице и пријатељима. Како је говорио, силно је желео да одвоји глумце од публике – да они публику не чују и не виде и играју само за себе – наводи се у најави ове представе, у којој играју Олга Одановић, Хана Селимовић, Вања Ејдус, Љубомир Бандовић, Анастасија Мандић, Небојша Љубишић, Иван Ђорђевић, Никола Вујовић, Ивана Шћепановић, Јелена Благојевић и Новак Радиловић.

Сутра следи представа „Крваве свадбе“ Српског народног позоришта и фестивала „Будва - Град театар, рађена по истоименој Лоркиној драми. Народно позориште „Тоша Јовановић“ из Зрењанина ће 26. јануара извести представу „Дон Жуан“, рађену по Молијеру, а сутрадан у Нови

Сад на сцену СНП-а стиже македонски Народни театар из Битоља, с представом „Бакхе – кратак преглед распада”, рађеној по Еурипиду, такође у Торбициној режији. На крају „Игорових дана“ у СНП-у, 28.јануара биће изведена представа „Тартиф (Комично у класичном)“, рађена по мотивима Молијеровог истоименог комада, ауторски пројекат у којем је Торбица окупио глумце сомборског Народног позоришта и СНП-а.

Игор Вук Торбица, како истичу у СНП-у, био је један од најбољих редитеља млађе генерације, који је оставио дубок траг у већини српских и регионалних позоришта. Четири његове представе проглашене су за најбоље годишње продукције у три државе, и два пута су изабране за најбоље у региону.

Како напомиње директор Драме СНП-а Милован Филиповић, ово није ни фестивал нити меморијал, већ је начин да се одужимо једном ванвременском таленту, који нам је, за кратко време које је провео међу нама, показао пут.

- То је пут бескомпромисног, високо-естетизованог театра. Показао нам је да морамо уложити у младост, веровати јој, истрпети је и неговати даровите и посвећене ствараоце. Сигуран сам да ће време тек показати колико је значајно Игорово стваралаштво, а ово окупљање театара у којима је радио, само је корак у том правцу. Позоришта која и даље на репертоару имају Игорове представе, морају те представе да чувају што је дуже могуће, баш због генерација које долазе, да би млади људи који воле театар и желе да у театру стварају, имали бакљу која ће осветлити њихов пут стварања. Наша је обавеза да трагамо за талентом попут Игоровог, да помогнемо том таленту да се покаже и докаже, како би добили нове „Тартифе“, „Свадбе“, „Царства“, „Бакхе“, „Хинкемане“, „Дон Жуане“ - указује Филиповић.

Н. Пејчић 

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести