Салашарско позориште на турнеју са Молијером

“Уображени болесник” Молијера чувена је комедија о људској природи, коју ће овог месеца путем позоришне представе “проучавати” и у њој уживати становници војвођанских села и мањих градова, јер Салашарско позориште (Тањасинхаз) управо креће на турнеју, 40. по реду.
salas 2.jpg
Фото: салашарско позориште

После претпремијере у Молу, слободног дана, вечерас је премијера у Кавилу, селу крај Бачке Тополе, традиционалној бази Салашарског позоришта, које води глумац Новосадског позоришта Ујвидеки синхаз Атила Мађар.

"Мој омиљени колега и редитељ Радослав Рале Миленковић направио је класичну комедију, да буде весело. Имали смо актуелности, имали смо политику, имали смо беле људе у Европи, сад смо опуштени, смејемо се док гледамо сами себе и какви смо то људи, што је Молијер и написао у “Уображеном болеснику”", говори за “Дневник” Атила Мађар о предстојећој, традиционалној летњој турнеји Салашарског позоришта.

Премијеру у Кавилу вечерас ће пратити три концерта, благослови свештеника, добра забава.

Бројке кажу да ће Салашарско позориште ове године имати 27 извођења у различитим местима, током 28 дана турнеје. Сутра је на реду Мали Иђош, затим следи Фекетић, Србобран, Бечеј... Још једна традиција налаже да представа путује трактором, што је још један извор забаве и разоноде за уметнике које чине углавном студенти, али и професионални глумци са мађарским као матерњим језиком.

Свуда су људи жељни културе, било да је реч о селу са 150 посетилаца представе, или Сенти, где нам дође њих 1.500, каже Мађар.

И. Бурић

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести