Саопштена селекција Фестивала професионалних позоришта Војводине

Фестивал професионалних позоришта Војводине, 68. по реду, биће одржан од 23. до 29. априла у Народном позоришту “Тоша Јовановић” у Зрењанину, које ће тако поново угостити најважнију покрајинску позоришну манифестацију, након десетак година паузе.
d
Фото: Dnevnik.rs

У конкуренцији ће бити седам драмских и пет представа за децу, у избору селектора Горана Ибрајтера, који је  на конференцији за новинаре у Покрајинској влади, саопштавајући селекцију, оценио да постоји известан квалитативни помак у односу на претходну годину, иако позоришта и даље раде смањеним капацитетима.

Ибрајтер је изнео утисак да се, имајући у виду целокупну продукцију, ради о добрим репертоарским представама, које имају своје уметничке квалитете, али да то нису оне које праве помак у позоришној естетици и изразу. Као карактеристику продукције, након одгледаних 45 наслова, Ибрајтер је издвојио чињеницу да постоји велики број представа врло уједначеног квалитета, што је повећало могућност избора, али и дилеме које представе изоставити. Зато се Ибрајтер определио, како је навео, да позоришта буду заступљена с по једном представом у обе конкуренције: за одрасле и за децу.

Ради се о добрим репертоарским представама, које имају своје уметничке квалитете, али ипак нису оне које праве помак у позоришној естетици и изразу

У драмској конкуренцији биће седам представа: “Евгеније Оњегин” Александра Пушкина, режија Борис Лијешевић, Позориште младих Нови Сад; “Аника и њена времена”, драма иснпирисана приповеткама Иве Андрића, адаптација и режија Ана Ђорђевић, Српско народно позориште; “Зрењанин” Игора Штикса, режија Борис Лијешевић, НП “Тоша Јовановић” Зрењанин; “Маестро” Миливоја Млађеновића, режија Милан Нешковић, НП Сомбор; “Мала мађарска порнографија” по мотивима прозе Петера Естерхазија, режија Никита Миливојевић, Новосадско позориште/ Ујвидеки синхаз; “Август у округу Осејy” Трејсија Летса, режија Александар Божина, Драма на српском језику Народног позоришта / Казалишта / Непсинхаз Суботица; и “Смрт човека на Балкану” аутора и редитеља Мирослава Момчиловића, НП Кикинда.

По речима Горана Ибрајтера, једна особеност се наметнула током гледања и бирања представа за програм овогодишњег фестивала, а реч је о повратку глумца на велика врата.

– Неретка је појава на нашим сценама да доминира оно што нам се саопштава у односу на то ко и како нам то саопштава. Не спорећи могућности и домете такве врсте позоришта, овај пут сам се определио да у први план истакнем оне представе у којима је дата могућност глумцу да размахне све сегменте свог умећа. Зато сам организаторима Фестивала предложио да се он одржи под слоганом “Глумци су се вратили, публико”  - објаснио је Ибрајтер.      


Избор представа за децу

У конкуренцији је и пет представа за децу:

ТИЛДА ауторке и редитељке Катарине Мишиков Хицингер, Словачко војвођанско позориште Бачки Петровац;

ПЛАВА ПТИЦА Мориса Метерлинка, режија Соња Петровић, НП Сомбор;

ТОМ СОЈЕР Марка Твена, режија Предраг Штрбац, Дечје позориште Суботица;

СНЕЖНА КРАЉИЦА Евгенија Шварца (по Андерсеновој бајци), режија Бисерка Колевска, Позориште младих Нови Сад;

ВЕСЕЛА КУЋА Стевана Пешића, режија Ирена Тот, НП “Тоша Јовановић” Зрењанин.


О наградама ће одлучивати жири у саставу: глумица Драгана Варагић, театролог мр Мирослав Радоњић и новинарка Смиљка Сељин. Додељују се награде за најбољу драмску, и дечју представу, режију, четири равноправне глумачке награде, за сценографију, костим, музику, као и “Тихомир Мачковић” за креацију лутака, Меморијална награда “Ивана Мирков Влачић”, и награда СДУВ најбољем младом глумцу. Могуће је доделити и специјалну награду.

Како је  на конференцији за новинаре поменуо управник Новосадског позоришта / Ујвидеки синхаз Валентин Венцел, председник Заједнице професионалних позоришта Војводине, прошлогодишњи фестивал је, из финасјских разлога, једва одржан, у Новом Саду, а ове године постоји финансијска конструкција која ће обезбедити подршку овом фестивалу. У њој учествују, како је Венцел навео, Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама и Републичко министарство за културу и информисање. Такође и  Град Зрењанин, који, како је  на конференцији за новинаре истакао управник НП “Тоша Јовановић” Иван Француски, заслужује да има овакву манифестацију, а зрењанинско позориште има и техничке и организацоне могућности, и жеље, да буде домаћин овог фестивала.

Н. Пејчић

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести