Шекспиров комад "Много буке ни око чега" премијерно у ЈДП

БЕОГРАД: Премијера представе "Много буке ни око чега", настале по истоименом делу Вилијама Шекспира, у режији Иве Милошевић биће одржана у четвртак, 28. новембра, на сцени "Љуба Тадић" Југословенског драмског позоришта, најављено је данас на конференцији за медије у ЈДП-у.
pozoriste, predstava, zavesa pixabay
Фото: pixabay.com

У посебном редитељском оквиру Иве Милошевић, на сцени Југословенског драмског позоришта наћи ће се Радован Вујовић, Марко Јанкетић, Јоаким Тасић, Милица Гојковић, Миодраг Драгићевић, Марко Баћовић, Милена Васић, Срђан Тимаров, Милица Сужњевић и Бојан Лазаров.

Редитељка представе Ива Милошевић серију сплетки, интрига и практичних шала којем обилује Шекспирово дела ставља у контекст мешања тамних и светлих тонова комедије.

"Покушала сам да у овој представи отворим питања за љубав данас. Та питања су била очигледно актуелна и у Шекспирово време. Централно питање које проблематизује представа је - Да ли постоји страх од љубави у нашем времену. Бавимо се и дилемама о егзистенцији истинске љубави која као у бајкама траје до краја живота", казала је Милошевић.

Према њеним речима, ми данас живимо у ери брзе потрошње материјалних ствари, али и односа са људима.

"Све у некој у потрази за срећом и испуњењем и лутању за нашим идентитетима. Стварамо слику о себи која нам диктира ова нарцистичка култура коју живимо и осамљујемо се у загледаности у свој одразе у огледалу. Имамо само фасаду коју презентујемо другим бићима. Велико је питање да ли смо данас способни да препознамо друга бића, да се разменимо са њима јер би тада морали да откријемо све наше рањивости и несавршености. засправо несталност људске природе", казала је Милошевић.

За њу нема дилеме да љубав може да уплажи и изневери.

"Љубав је ризик и треба се препустити неизвесности. Заправо, треба веровати у љубав и о тој вери у љубав говори наша представа. Силе рата, силе мећи, силе забрана се преплићу у нашој представи како би спречиле праву љубав", казала је Милошевић.

Како каже, за њу је инспиративно било да постави комад са глумцима млађе генерације.

"Када сам схватила да имамо спремне и спретне глумце за ''Много буке ни око чега'' предложила сам Шекспиров комад за постављање на сцени ЈДП-а", додала је она.

Срђан Тимаров игра Борача и напомиње да је за њега велико задовољство што га Ива Милошевић жели у својим представама.

"За сваког глумца је највећи комлимент стати пред Шекспира. Ту се брзо види да ли можеш или не можеш учествујеш у најузвишенијим глумачким задацима. Шекспир те пусти или не пусти у свој стваралачки рај. најплеменитији догађај за сваког глумца је да се сретне са Шекспировим делом. Ми смо то учинили на специфичан начин са изузетно потентним младим ансамблом и верујем да ће публика разумети шта смо радили", казао је Тимаров.

Милица Гојковић ће се наћи у улози Беатриче.

Млада глумица је казала да је невероватно шта све једног човека треба да снађе да би он показао да је рањив и допустио некоме да га воли.

"У Шекспирово време а и данас није срамота да сваки човек покаже своје племените особине и верујем да смо то нашом представом показали", рекла је Гојковић.

Драматург представе је Милош Кречковић, док је сценографију осмислио Горчин Стојановић.

Костиме је креирала Марија Марковић Милојев, а композитор музике за представу је Владимир Пејаковић.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести