Смењен Савић, за в.д.  управника НП именована Ивана Вујић

БЕОГРАД: Влада Србије разрешила је на данашњој седници дужности управника Народног позоришта у Београду Дејана Савића, на лични захтев.
1
Фото: Youtube Printscreen

За вршиоца дужности управника Народног позоришта именована је редитељка Ивана Вујић.

Смена Савића био је захтев глумачког ансамбла Народног позоришта од средине октобра када је Савић сменио директора Драме Жељка Хунбача.

Вратићу љубав у Народно позориште

Редитељка Ивана Вујић изјавила је Танјугу да је пред њом велики посао и одговорност.

"Љубав је најважнија реч у уметности. Љубав је кључна реч и за мој ангажман у Народном позоришту, јер ћу покушати да вратим љубав међу те бројне врхунске уметнике и све запослене у нашем најзначајнијем театру", казала је Вујић. 

Она истиче да ће се потрудити да Народно позориште има врхунски уметнички и стваралачки реноме, какав се очекује од најважније националне театарске куће.

"Важно је да успоставимо инспиративну, стваралачку атмосферу у позоришту", закључила је Вујић.

Жељко Хубач, смењени директор Драме Народног позоришта, казао је Танјугу да га радује чињеница да овом одлуком Владе Србије престају разлози за штрајк.

"Бићемо у прилици да све наше међународне и домаће фестивалске обавезе у потпуности реализујемо. Остаје горак укус у устима јер дуга пауза у позоришној продукцији и јубиларној сезони јесте наша збиља. Надамо се да ће се са новом управом брзо створити услови за развој значајних уметничких потенцијала које наш театар доказано има", рекао је Хубач.

Дејан Савић се није јављао на позиве Танјуга.

Ивана Вујић је цењена позоришна редитељка и предаје на Факултету драмских уметности од 1990 године. 

Оснивач је и уметнички директор урбаног фринге фестивала Аерполан без мотора од 1994. до 1997. Била је уметнички директор фестивал Белеф од 1997. до 2001.

Добитник је сребрне плакете Универзитета уметности.

Уредила је и превела заједно са Александром Јовићевић књигу Рићарда Шекнера "Ка постмодерном позоришту" и књигу Еуђенија Барбе и Никола Саварезеа "Речник позоришне антропологије".

Са својим пројектима отворила је више сцена у Београду: вечерњу сцену Радовић у Малом позоришту Душко Радовић, сцену 5. спрат у Народном позоришту, сцену Бел етаге у Мадлениануму.

Оснивач је и директор позоришта Бетон хала театар у Београду.

На сценама Србије, Словеније, Немачке, Италије поставила је више од 80 представа. Радила је широм бивше Југославије: Београд, Нови Сад, Суботица, Зрењанин, Сомбор, Панчево, Крагујевац, Приштина, Љубљана, Марибор, Подгорица. Режирала је у Немачкој и у Италији.

Њене представе игране су на фестивалима и гостовањима широм света: Њујорк, Париз, Лондон, Единбург, Амстердам, Солун, Сибју, Адани, Берлин, Сарајево, Скопље, Бања Лука, Котор, Умаг...

Урадила је више од 15 хепенинга, перформанса, сите специфиц пројеката и инсталација.

Влада Србије је на данашњој седници разрешила дужности управника Народног позоришта у Београду Дејана Савића, на лични захтев. 

За вршиоца дужности управника Народног позоришта именована је редитељка Ивана Вујић, саопштила је владина Канцеларија за сарадњу са медијима.

 

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести