СНП НАЈАВИЛО НОВУ СЕЗОНУ Гала - концерт и три премијере, РАДИ РОТАЦИЈА после четврт века (ВИДЕО)

Наш најстарији театар Српско народно позориште припрема се да отвори нову сезону оперским гала - концертом 12. септембра, на којем ће солисти, Хор и Оркестар СНП-а, под диригентским вођством Микице Јевтића, изводити познате арије и хорске деонице из опера Вердија, Чајковског, Доницетија и других композитора.
Н. Пејчић
Фото: Н. Пејчић

Све три уметничке јединице већ су почеле припреме нове сезоне, и на данашњој конференцији за новинаре изнеле шта ће радити током наредних месеци и које ће нове наслове уврстити у своје репертоаре.

- Ми заиста нисмо ни преко лета мировали, имали смо неколико врло важних активности, било да су то летњи фестивали, гостовања, размене представа. У јуну смо читавих 15 дана били на гостовањима с разним представама - поменуо је на јучерашњој конференцији за новинаре управник СНП-а Зоран Ђерић.

Подсећајући да су гостовали у Београдском драмском позоришту, затим у Македонији, у Будви са "Крвавим свадбама", и у Тивту на фестивалу "Пургаторије" са "Јеванђељем по Ф. М. Достојевском", и с представом "Заједно" Ане Ђорђевић, у режији Јане Маричић, која је тамо премијерно изведена 6. августа, а сада ће, тачније 13. септембра, премијерно први пут бити изведена на сцени у СНП-а, као прва драмска премијера у овој сезони.


Обновљена ротација

Ових дана балетски играчи излазе на нову велику сцену, која је, по речима директора Балета СНП-а Тонија Ранђеловића, феноменално обновљена, а поред тога пружа сада и велике могућности, с обзиром да је, након скоро четврт века, поправљена ротација. Он истиче да је ротација урађена тако квалитетно, да је сасвим безбедна за играче, и да не постоји опасност да се због ње повреде.

Новинари су данас сами имали прилику да виде поправљену ротацију на великој сцени, односно две у једној, које сада раде, у шта су се сами уверили. И друга, мања сцена је дотеривана, како је навео управник СНП-а Зоран Ђерић, а такође је поправљан и клима систем, који од 1981. није реконструисан, тако да је сада две трећине потребних радова завршено, и остала је још трећина за наредни период.


Поред премијера, Ђерић је поменуо да ће током овог месеца бити много догађаја у СНП-у, где ће се одвијати и Интернационални фестивал алтернативног и новог театра (ИНФАНТ), на којем ће и овај театар учествовати, затим Нови Сад филм фестивал, а ту је и гостовање НП Приштина с представом "Усуд по Григорију", рађеној по тексту Милоша Латиновића.  

Још једна драмска премијера најављена је 21. септембра, када ће први пут бити изведена представа "Бертове кочије или Сибила" Радомира Лукића, у режији Ивана Церовића. Директор Драме СНП-а Милован Филиповић истакао је да је сценографију за ову представу радио недавно преминули сценограф Жељко Пишкорић, коме и посвећују ову премијеру.

Прва копродукцијска представа СНП-а и Позоришта младих "Ревизор", у режији Петра Јовановића, која је имала премијеру у Позоришту младих у претходној сезони, од овог месеца ће почети да се игра и на сцени СНП-а, а прво извођење Филиповић је најавио крајем септембра.


Опера са 75 година

Током ове сезоне, Опера СНП-а обележиће 75 година рада. Тим поводом, биће обновљена опера "Травијата", у режији Александра Николића, која ће први пут бити изведена 16. новембра. Поводом ове годишњице, издавачка делатност СНП-а припрема објављивање грађе оперског репертоара, од 1997, па до краја претходне сезоне. У овој новој сезони Опера СНП-а припрема и обнову опере "Еро с онога свијета" Јакова Готовца.   


- Почели смо рад на представи "Била једном једна земља", по роману Душана Ковачевића, коју режира Кокан Младеновић. Пробе су почеле пре три дана, и делује да ће то бити веома занимљиво. Премијера је заказана за 14. октобар. Одмах након тога, наставићемо рад на "Скупљачима перја", коју радимо по чувеном делу Александра Саше Петровића, а у режији такође чувеног македонског редитеља Дејана Пројковског. Значајан део проба је урађен крајем претходне сезоне, а 8. новембра је планирана премијера. Нешто што заиста нисмо практиковали у организационом смислу у СНП-у је то да ћемо извести десет везаних представа. Од 8. до 18. новембра, свако вече ће на репертоару бити "Скупљачи перја". Снимљен је и спот за ту представу, и то је новина у нашем раду, када је у питању промоција представа - најавио је Милован Филиповић.

Обе представе:  "Била једном једна земља" и "Скупљачи перја", окупиле су велике глумачке екипе, у којој су и млади и старији глумци, тако да Филиповић напомиње да ће и једна и друга представа показати пун глумачки потенцијал ансамбла Драме СНП-а

- Балет СНП-а је требало у мају да има премијеру "Копелије", али из техничких разлога се то није десило. Ми смо тада зауставили рад, у тренутку када је представа била спремљена, урађена кореографски, сценографски, и костимографски, и остало је да је изведемо у септембру, тако да већ десетак дана увелико радимо и сада званично почињемо сезону - навео је директор Балета СНП-а Тони Ранђеловић.

У прошлој сезони Балет СНП-а остао је без два мушка и једног женског члана, али Ранђеловић каже да су се потрудили да појачају ансамбл и сада ће имати четири нове балерине и три мушка балетска играча.

Ове недеље балет ће имати мање пробе и улазак у форму након летње паузе. Редитељ Ђула Харангозо долази у другој недељи септембра, и од тада се "пуном паром" креће у рад, до премијере Делибове "Копелије" 29. септембра, која се после 40 година враћа на репертоар СНП-а. Потом следи рад на "Лабудовом језеру", а до краја сезоне Ранђеловић најављује још и премијеру "Отела" рађеног по Шекспиру, у кореографији Крунислава Симића, на музику Бетовена и још неких композитора, у избору маестра Александра Којића, као и обнове "Дон Кихота", "Жизеле", "Ромеа и Јулије", и "Враголанке".

Текст и фото: Н. Пејчић

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести