Спектакуларна најава нове сезоне испред здања Српског народног позоришта 29. августа

Српско народно позориште најавило је отварање нове 162. сезоне 29. августа, на платоу испред свог здања, мултимедијалним програмом, чију режију потписује Соња Петровић.
1
Фото: Срђан Дорошки/СНП

Овај једносатни програм, како наводе, има за циљ да покаже какве све планове имају све три уметничке јединице за надолазећу сезону.

Публика ће бити у прилици да испрати сегменте представа – драмских, оперских и балетских, које су обележиле прошлу сезону. Тако ћемо гледати младог Аљошу Ђидића, који игра насловну ролу у представи „Мефисто”, глумицу Марију Меденицу у њеној представи „Неодустајање”, и Драгињу Вогањац у представи „Кафка машин”. Најављена је и сцена жртвовања из оперског спектакла „Аида”, такође и видео пројекције из балетске представе „Ана Карењина“, на којима ће Ана Карењина и Вронски, које тумаче примабалерина Ана Ђурић и првак балета Андреј Колчерију, извести плес фаталне љубави.

- Ми сезону отварамо представом „Што на поду спаваш?”, по роману Дарка Цвијетића, у режији Кокана Младеновића (17.септембра, на отвореном). Ово је велики изазов, јер је реч о копродукцији три позоришта (НП Сарајево, ГНК Гавела Загреб, СНП Нови Сад). Радићемо текстове Јована Ваве Христића, Велимира Лукића, Моме Капора, Гогоља, такође једну својеврсну реконструкцију наше чувене представе „Голубњача” – истиче директор Драме СНП–а Милован Филиповић. - У обавези смо да се бавимо домаћом и страном класиком, и али и да пратимо савремене театарске токове, пре свега водећи рачуна о домаћем драмском писцу.

Томе треба додати и новосадску премијеру представе „Магбет” у октобру на сцени СНП-а, у режији Никите Миливојевића, која је на фестивалу Град театар Будва имала премијеру ових дана. Крај септембра биће време за мини фестивал „Наши дани” у СНП–у. 

- Позориште и сукоб као тематска окосница следеће сезоне поготово кроз „Персијанце“, прву сачувану драму, и то драму која је израз саосећања према пораженом непријатељу, кроз Подземље, Беснило, и кроз пројекат „Човек и бог“, нас очекује и у наредној сезони – наводе у СНП–у.

Опера започиње нову сезону изузетним догађајем – гостовањем прослављеног баритона Жељка Лучића у насловној улози Вердијевог „Риголета“, 7. септембра. Прва премијера у Опери СНП–а биће „Кармен“ у режији Озрена Прохића (29.септембра), најављује директорка опере Сандра Миланков, и томе додаје да ће у новој сезони бити обновљена представа „Поп Ћира и поп Спира“. До краја године на репертоару ће бити „Тоска“, „Аида“ и „Чаробна фрула“ за децу, а припрема се и оперски бал, око новогодишњих празника.

- Почетак сезоне обележило је учешће у „Аиди”, а онда је уследила дугоочекивана премијера балетског дела „Охридска легенда” чувеног Стевана Христића. Издвојио бих и велико и значајно учешће на церемонији отварања године титуле Новог Сада као Европске престонице културе. Мај је обележила велика премијера „Ана Карењина”, а такође, све време смо играли текући репертоар. Изузетно сам задовољан - каже Тони Ранђеловић, директор Балета СНП–а, у којем засад нису најављени нови планови за предстојећу сезону.

Слоган претходне сезоне био је „Позориште чине људи“, подсећају у СНП–у, те у том контексту управник СНП–а Александар Станков истиче да је задатак да „људе којима је представа основни производ, поставимо на место које им припада. Да растеретимо администрацију, да уложимо у младе људе, да уложимо у технику, да омогућимо простор у ком се безбедно и течно прави уметност“.

Н. П-ј.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести