Спор Министарства културе и Фестивала игре због расподеле новца

Ми­ни­стар­ство кул­ту­ре и ин­фор­ми­са­ња са­оп­шти­ло је да је не­у­ме­сно јав­но из­но­ше­ње „не­про­ве­ре­них тврд­њи” о ре­зул­та­ти­ма Кон­кур­са за фи­нан­си­ра­ње и су­фи­нан­си­ра­ње са­вре­ме­ног ства­ра­ла­штва у Ре­пу­бли­ци Ср­би­ји за 2017. го­ди­ну пре не­го што су они уоп­ште зва­нич­но об­ја­вље­ни. 
balet.
Фото: Dnevnik.rs

На­и­ме, ди­рек­тор­ка Бе­о­град­ског фе­сти­ва­ла игре Аја Јунг на­ве­ла је у аутор­ском тек­сту, до­ста­вље­ном Та­њу­гу, да су до ње сти­за­ла раз­ли­чи­та на­га­ђа­ња у ве­зи ис­хо­да ово­го­ди­шњег кон­кур­са Ми­ни­стар­ства, иро­нич­но при то­ме при­ме­ћу­ју­ћи да су се "ре­зул­та­ти ово­га пу­та ре­корд­но ду­го крч­ка­ли".

Под­се­ти­мо, овај кон­курс је био рас­пи­сан 9. ја­ну­а­ра и отво­рен до 10. фе­бру­а­ра. Иако ре­зул­та­ти о рас­по­де­ли нов­ца још ни­су до­спе­ли у јав­ност, Аја Јунг је, ме­ђу­тим, у тек­сту ус­твр­ди­ла да ју је 8. апри­ла кон­так­ти­рао "др­жав­ни се­кре­тар Но­ви­ца Ан­тић да је оба­ве­сти да је од­лу­ка ко­ми­си­је скан­да­ло­зна, ка­да је у пи­та­њу Бе­о­град­ски фе­сти­вал игре, и да је ко­ми­си­ја не­ком­пе­тент­на и освет­нич­ка". Иако се у тек­сту сам из­нос не по­ми­ње, очи­глед­но је БФИ до­био зна­чај­но ма­ње нов­ца од про­шло­го­ди­шњих 12 ми­ли­о­на ди­на­ра.

У сва­ком слу­ча­ју, Ми­ни­стар­ство у свом са­оп­ште­њу на­гла­ша­ва се да су ко­ми­си­је, ко­је од­лу­чу­ју о из­бо­ру про­је­ка­та за фи­нан­си­ра­ње и су­фи­нан­си­ра­ње на кон­кур­си­ма, са­ста­вље­не од струч­ња­ка с ве­ли­ким ис­ку­ством у обла­сти у ко­јој од­лу­чу­ју и у чи­ју ком­пе­тент­ност не тре­ба сум­ња­ти. "Под­се­ћа­мо и да су ко­ми­си­је ап­со­лут­но ауто­ном­не и не­за­ви­сне у оце­њи­ва­њу про­је­ка­та и од­лу­чи­ва­њу", на­во­ди Ми­ни­стар­ство, ити­чу­ћи да је про­тив би­ло ка­квих при­ти­са­ка на чла­но­ве ко­ми­си­ја, јер се ти­ме, ка­ко ка­жу, из­ме­ђу оста­лог до­во­ди у пи­та­ње њи­хо­ва су­ве­ре­ност у до­но­ше­њу од­лу­ка. 

 

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести