Стеријина награда свим учесницима и публици

Церемонија затварања 62. Стеријиног позорја започела је проглашењем добитника награда које није уручио фестивалски жири, од којих је три награде освојила представа на „Дрини ћуприја, у режији Кокана Младеновића и извођењу Српског народног позоришта.
sterijino, Dnevnik/Branislav Lučić
Фото: Срђан Ђурић

Овогодишњи добитник две Стеријине награде за позоришну критку и театрологију Иван Меденица био је бурно поздрављен. Након проглашења добитника ових награда, публици се обратио директор Стеријиног позорја Мирослав Мики Радоњић: „Ове године сам се трудио да доведем представе које у уметичком и естетском смислу представљају врхунац  нашем позоришту и које су релевантне за нашу позоршну уметност. И даље стојим иза те селекције.

Мики Манојловић је прочитао саопштењу у име жирија 62. Стеријиног позорја, у којем су композиторка Исидора Жебељан, глумица Емина Елор, редитељи Никита Миливојевић и Александар Поповски. У њему се наводи да су једногласно закључили: „Селекција представа које су конкурисале за награде обављена је одговорно и на овогодишњем Позорју видели смо резултате прошлогодишњег позоришног стваралаштва на основама домаћег текста. Од девет представа приказано је пет нових драма, два позната драмска предлошка и две адаптације дела великих прозних писаца.”

„Данас, сагледавајући амбиције, таленат, напоре, виђене домете и околности у којима стварају учесници такмичарског програма, у времену ненаклоњеном позоришном стваралаштву и институцијама културе, те посебно у сложеним и тешким условима у којима Стеријино позорје некако опстојава, као и примерну оданост новосадске публике Стеријиним играма, жири једногласно одлучује да додели две заслужене Стеријине награде: Стеријину награду свим учесницима 62. позорја и Специјалну Стеријину награду публици 62. Стеријиног позорја“, наводи се у саопштењу.

Фото: Дневник/Бранислав Лучић

Публици најбоља представа „На Дрини ћуприја”

„Циљеви прокламовани 1956. године приликом установљавања фестивала које су поставили Иво Андрић, Бранко Гавела, Томислав Танхофер, Радомир Радујков, Димитар Кјостаров, Милош Хаyић, Младен Лесковац, Душан Поповић, Вељко Петровић, Велибор Глигорић, Милан Богдановић, Јосип Видмар и други, у протеклим деценијама, на радост свих који културно стваралаштво сматрају предусловом друштвеног напретка, стратешким трезором цивилизованог друштва, бивали су досегнути, каткад надмашени. Стеријино позорје постало је, било, светковина културе, памети, креативности која нас је деценијама сврставала у ред стваралаца равних врхунцима европске културе”, наведено је такође у овом саопштењу.

Премијерно је изведена представа, планирана за завршно вече у част награђених. Представу „Моја ти”, по тексту Олге Димитријевић, награђеном на  конкурсу Позорја, у режији Александре Милавић Дејвис, извело је Атеље 212.

Но, на овогодишњем Позорју ипак има добитника неких традиционалних  Стеријиних награда, о којима не одлучује такмичарски жири. Критичар и театролог Иван Меденица добитник је Стеријине награде за позоришну критику „Миодраг Кујунyић”, коју додељују Стеријино позорје и наш лист. Меденица је ово признање добио за текст „Убојита значења” (о представи „Родољупци”, Народно позориште Београд, режија Андраш Урбан), објављен у НИН-у. Одлуку је једногласно донео жири у којем су позоришни критичари Даринка Николић (председница) и Александар Милосављевић, као и новинар нашег листа Владимир Црњански.

Фото: Срђан Ђурић

Иван Меденица такође је и добитник Стеријине награде за театрологију „Јован Христић”, такође на основу једногласне одлуке жирија, који чине Светислав Јованов (председник), Зоран Ђерић и Ивана Игњатов Поповић. Ово признање Иван Меденица добио је за књигу „Трагедија инцијације (или Непостојани принц)”, коју су 2016. објавили „Клио” и Факултет драмских уметности Београд – Институт за позориште, филм, радио и телевизију.

Једина награђена представа на 62. Позорју је „На Дрини ћуприја”, по мотивима дела Иве Андрића, у режији и адаптацији Кокана Младеновића, и извођењу Српског народног позоришта, која је освојила три признања.

Традиционалну награду „Дневника”, за уметничко остварење на Стеријином позорју, добио је Кокан Младеновић, за режију представе „На Дрини ћуприја”, по мотивима дела Иве Андрића, у извођењу Српског народног позоришта. Једногласну одлуку донео је жири, који су чинили новинари Културне рубрике „Дневника” (уредник Мирослав Стајић, Нина Попов и Наташа Пејчић).

Жири Удружења позоришних критичара и театролога Србије у саставу: Слободан Савић (председник), Александра Гловацки и Марина Миливојевић-Мађарев, донео је једногласну одлуку да представи „На Дрини ћуприја” додели награду Округлог стола критике 62. Стеријиног позорја. Ова представа је као најбоља освојила и Награду публике 62. Стеријиног позорја, с просечном оценом – 4,76.

Наташа Пејчић

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести