Стеријино позорје уводи селекцију „Друга сцена”

Наредно, 65. издање Стеријног позорја, планирано за крај маја и почетак јуна 2020, биће богатије за још један нетакмичарски програм.
srpsko narodno pozoriste
Фото: Dnevnik (Filip Bakić)

Поред међународне селекције „Кругови”, која подразумева учешће иностраних театара са идејом да пружи могућност компарације националних драматургија, доминантних тема, естетских одлика и различитих позоришно-сценских израза, од следеће године најзначајнији домаћи позоришни фестивал уводи и оф-програм „Друга сцена”.

– Фестивал који не напредује, који је не показује жељу да се мења, по правилу назадује. Стога нам је намера да и кроз овај програм, и кроз кадровска освежења, отварање према млађим снагама, како критичарским тако и из других креативних професија, унесемо свежу крв, нове идеје, нове садржаје и обогатимо Позорје. То ће, верујемо, допринети већем интересовању и за сам фестивал, али и за институцију Стеријиног позорја – изјавио је јуче на конференцији за новинаре селектор главног такмичарског програма и „Кругова”, театролог др Светислав Јованов.

Избор представа за „Другу сцену” потписаће драматуршкиња и позоришна критичарка из Београда Ивона Јањић, која је акивно учествовала и у креирању концепта тог програма. По њеним речима, идеја је да се кроз ову селекцију афирмишу неке нове тенденције у српском позоришту, које представљају искораке из владајућих конвенција домаће театарске продукције.

–  Циљ је да се кроз програм „Друга сцена” на фестивал доведу представе које су иновативне, другачије, било да је реч о односу према драмском тексту, покрету, визуелном, односно сценском изразу...  Мото „Друге сцене” биће инвенција уметно кохеренције, па ће у том смислу и кључни критеријум приликом избора представа бити њихова иновативност. При томе у обзир долази цела домаћа продукција, дакле без разлике су врата отворена и институционалним театрима и независној сцени  – појаснила је Ивона Јањић, коју је уједно управа Позорја и формално именовала за помоћника селектора Светислава Јованова.

Стеријино позорје је, иначе, 1. септембра расписало конкурс за оригинални домаћи драмски текст, а у обзир долазе предлошци изворно написани на српском језику или преведени на српски, под условом да је аутор држављанин Републике Србије. Будући да је премијерно извођење награђеног текста пројектовано за 2021. годину, када ће Нови Сад бити Европска престоница културе, у конкурсу је дата препорука писцима да обрате пажњу на тематске оквире који су формулисани под окриљем платформе Нови Сад 2021: Друга Европа, Будућност Европе, Хероине, Тврђава мира, Сеобе и Дунавско море. Наравно, како је то нагласио и Горан Ибрајтер, уредник Фестивалског центра Позорја, то не значи да драме које изађу ван овог оквира неће уживати истоветну пажњу жирија. Рок за слање текстова је 30. новембар 2019.

Изложба у Еђшегу

Стеријино позорје се укључило о у програм “Калеидоскопа културе”, који под окриљем Фондације 2021, обједињује сва културна догађања у Новом Саду, па ће у уторак, 10. септембра, у Културној станици „Еђшег” у 19 часова пририредити изложбу „Позориште у фотографској уметности”. Исто времено биће промовисана и издања Позорја, при чему је најављено да ће сваки посетилац добити на поклон и једну књигу

        М. Стајић

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести