Светска премијера „Отпора“ Лија Мекдугала у Србији

Захваљујући копродукцији Српског народног позоришта, Градског позоришта Бечеј и новосадског Удружења „Артерија“, текст канадског глумца, редитеља и писца Лиа Мекдугала „Отпор“ доживеће светску премијеру у Србији.
Akteri konferencije za novinare u bečejskom pozorištu  Foto: Dnevnik.rs
Фото: Актери конференције за новинаре у бечејском позоришту Фото: Дневник.рс

Прво ће прилику да виде представу имати Новосађани, јер је премијера заказана за 15. децембар на Камерној сцени СНП, а сутрадан од 20 сати и Бечејци на сцени „Радослав Златан Дорић“ под кровом Градског позоришта.

„Очекујемо да ће овај друштвено ангажован и актуелан комад, у ком је дата шанса младој редитељки и глумцима пред којима је лепа перспектива, доказати да смо га с правом уврстили у репертоар Камерне сцене СНП-а, чији ћемо капацитет за премијеру проширити са 120 на 180 седишта“, рекао је, између осталог, в.д. директора Драме СНП-а Милован Филиповић.

Највећи „кривац“ што ће се, поред већ разиграног Мекдугалове комедије „Здрав(о) живот(е )/ High Life” на Камерној сцени СНП појавити и његов текст „Отпор“ је глумац Игор Павловић, јер је превео комад, глуми у њему и копродуцент је.

„Текст је изванредан и право је чудо да га нико до сада није „открио“. Аутор је упознат с нашом намером и на располагању нам је за сваку, евентуалну, нејасноћу. Очекујемо много од ове представе, јер је и екипа добро укомпонована, а редитељка врло занимљиво отвара комад. С нестрпљењем очекујемо реакцију публике“, каже Павловић.

Млада редитељка Соња Петровић је похвалила Бечејце због жеље да се уђе у овакав копродукцијски посао са реномираном позоришном кућом, а о Мекдугаловом комаду је рекла да је интересантан због чињенице да је микс неколико жанрова:

„Текст је врло лепо написан и мада је у питању сукоб, борба панкера против свега што им намеће друштво, конкретно против Г8 и Г20 самита, и колико год да нам звучи далеко, недостижно, заправо је врло је локална и горућа тема. Писац је све сјајано измерио и написао, па сукоб функционише као клацкалица, нисмо константно на једној или другој страни....“

Млада глумица сомборског позоришта Тијана Марковић је открила да је Бечеј „крив“ што је она глумица, јер је, својевремено, као дете из Руме, проглашена за најбољу глумицу бечејских Мајских игара, па сматра да је овим ангажовањем у Бечеју „затворила један, али и отворила други круг“.

„Једва чекам премијеру. Џени, девојка коју играм у представи, закључује да је „битно да се у нешто верује“. Верујем у ову представу, у позориште и јако се радујем што сам део овог пројекта“, није крила задовољство Тијана Марковић.

Директор бечејског „храма културе“ др Здравко Петровић открио је да је радо прихватио идеју дугогодишњег сарадника бечејског позоришта Игора Павловића.

„Овом представом трасирамо пут новим копродукцијским подухватима, али и обезбеђујемо континуитет играња „Отпора“, поред Новог Сада и Бечеја, у Зрењанину, Кикинди, зашто не у Београду или Сомбору, у Осијеку, Истри, на неком фестивалу...“,  каже др Петровић.

В. Јанков

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести