Тамо вани и овдје унутра за крај Покретнице

НОВИ САД: Фестивал савременог плеса и перформанса “Покретница” у Новом Саду улази у завршницу. У КС “Свилара” вечерас у 20 сати је на програму представа “Тамо вани и овдје унутра” Ане Крајтмајер и Соње Преград.
p
Фото: Iz predstave "Tamo vani i ovdje unutra"

Ова представа је о мени, о њој, о рубу који нас одјељујући спаја, о нашем сусрету у којем преиспитујем намјере оне друге, једнако као што и она преиспитује моје намјере, то је представа о несигурности коју свако бављење другим подразумијева, дакле о рубу који нас окружује, на позорници, на улици, на колодвору, о рубу који нас штити и открива истовремено, о разлозима и начинима којима га покушавамо пријећи, као и о томе како нас тај прелазак, којему је друго име додир, мијења, потиче, узнемирава и плаши, ова је представа, баш као многе друге представе што ничу у овом времену страха и сама о страху, о неповјерењу, о злокобном предосјећају у нама и око нас, о збуњујућем питању тко га уопће производи? Чега се бојимо док дрхтимо пред оним што се још није догодило?, наводи се у програму представе из Хрватске.

Како се додаје, “то је представа о трауми коју будућност ставља пред нас самом чињеницом да постоји, као што постоји и сљедећи корак, као што постоји и сљедећи угао, што ли нас иза њега чека? Што ли се тамо наставља или прекида? Ово је представа о свему ономе што се може и не мора реализирати као хорор и губитак, представа о нашим неартикулираним бојазнима, о њиховој измаглици, о монструму без лица који хранимо у себи нашим пренапетим ишчекивањем. Да, ово је представа и о напетости, о напетости оног руба, о томе да нешто можда јест, а можда и није, да ће се нешто можда догодити, а можда ће нас и заобићи, о томе да можда хоћемо, а можда и нећемо бити поштеђени, ово је представа о нечем, о негдје, о можда, о интензитету несигурног и непредвидивог, у овој су представи наша тијела механизми за стварање нелагоде”.


Журка за крај

Затварање фестивала “Покретница” биће организовано сутра, у суботу, у 18.30 сати. У “Бронксу” (двориште између Булевара ослобођења и улице Драгише Брашована), журку названу “Блок парти” организује Удружење “Грув”.


Ана Крајтмајер каже да ова представа настаје из оног што наше тело похрањује и живи, а Соња Преград додаје да настаје из панике коју осећаш, али не разумеш, из тескобе света која живи на свом рубу поунутрена телом, али и из тела које се на тај руб привикава.

Драматургију је радила Ивана Сајко, сценографију и светло Игор Паушка, музику Ален Синкауз.

Публика која буде вечерас долазила на представу “Покретнице” у КС “Свилара” треба да зна да ће од 19 сати бити организовано мало загревање, током којег ће их извођачице провести кроз неколико телесних искустава везаних за тему представе.

И. Б.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести