„Тартиф” без премца на Буциним данима

НОВИ САД: Гран при "Милосав Буца Мирковић" за глумачко остварење шестог фестивала “Буцини дани” припало је Хани Селимовић за улогу Дорине у представи “Тартиф” Игора Вука Торбице, коју су заједничким снагама реализовали Народно позориште Сомбор и Српско народно позориште.
tartif
Фото: Siniša Trifunović

За разлику од мушких, у драмској литератури женских улога има мање, а Хана Селимовић у улози Дорине спаја оба пола, изједначивши људску патологију, страхове, зебње и немире, констатовао је жири који је радио у саставу: Душанка Стојановић Глид (председница), Андреј Шепетковски и Ђурђа Тешић.

Још две глумачке награде освојио је “Тартиф”: Марку Марковићу припало је „Златно зрно” за најбољу мушку улогу, а за најбољу женску улогу награђена је Тијана Марковић.

„Марковић је улогом Клеанта ефектно, ексцентрично и надахнуто показао умеће да се од сваке улоге може направити виртуозна ментална егзибиција која има уметнички печат”, док Тијана Марковић кроз „угушени еротизам лика Елвире изразито истиче уметничке способности за креирање узбудљивог комично - драмског карактера”.

“Златно зрно” за најбољег младог глумца/глумицу отишло је у руке Нине Нешковић за представу "Јами дистрикт" Милене Богавац у режији Кокана Младеновића, док је за глумачку бравура, „која подразумева студиозан, концентрисан, духовно динамичан и узвишен смисао за истину”, награђена Јелена Илић за улогу Она у представи "Режим љубави" Тање Шљивар у режији Бојана Ðорђева (Атеље 212). Награда за продукцију "Милан Миња Обрадовић" додељена је представи "Јами дистрикт" (копродукција Центар за културу Тиват, Битеф театар, Асоцијација МАСЗК Сегедин, Think Tank Studio), јер је “подвиг у герилским условима направити ангажовану представу, музичко - сценско - глумачки перформанс”.

М. С.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести