Теферич и Деца радости у вечерашњем наставку Стеријиног позорја

“Теферич” Камрног театра 55 из Сарајева представа је која отвара вечерашњи програм Стеријиног позорја (СНП, 19 сати), настављајући међународни програм “Кругови”. “Теферич” је драма Дервиша Сушића, а представу је режирао Алеш Курт.
teferic, youtube printscreen
Фото: Youtube Printscreen

„“Теферич” је сатира о власти и канyији. На мети свакојаких харамија, ослободилаца, кадија и јузбаша, нашло се једно село у некој забити. То село је метафора за Босну, онакву какву је свако у себи може распознати (ако баш мора). “Теферич” је и прича о страху. Страху од власти, али и о дубоком страху од било какве промјене. Весело и крволочно причамо причу о томе како онда кад се животиње понашају као људи то називамо басном, а кад се људи понашају као животиње – Босном“, речи су Алеша Курта.

У главном програму Стеријиног позорја, вечерас ће бити изведена представа “Деца радости” (СНП, 21 сат). Драму је писала Милена Марковић, а представу је режирала Снежана Тришић, у Атељеу 212.

Фото: Youtube Printscreen

„Изабрала сам да пишем о рокенролу, који представља неке много дубље силе у самом човеку. То може бити сила која те спасе, а исто тако која те однесе. Рокенрол је обредна ствар, елементарна и има озбиљно тежиште које је, између осталог, у томе да свако, али баш свако, може да буде посебан, херој, макар један сат или један дан. То је извор радости, а исто тако може да буде и странпутица“, рекла је Милена Марковић у интервјуу “Политици“, поводом премијере свог најновијег комада.

Подсећајући на речи Вилијема Блејка да „пут претераности води двору мудрости”, Милена Марковић је додала и да је „узрок једне врсте рокенрол песништва у жељи да човек изађе из свог бедног тела”.

„Када си млад, растеш у малој соби, мрзећи родитеље и патећи због њих, када желиш да урадиш оно што нико пре тебе није урадио, ти певачи пружају ти руку и спашавају од страшних мука одрастања и дају ти предивну симулацију слободе. Зато су ти певачи обожавани и слављени. Од тренутка када је настало улично песништво, када је куга однела пола Европе, онда када су певали под вешалима, онда када су галиоти мумлали своје песме, и када су робови брали памук или затвореници ударали о камен, све то је рокенрол. Као што је народна песма веза на за промену годишњих доба, сетву и жетву, женидбу и сахрану. Ово је музика која настаје из тескобе, углавном градске, првобитно радничке, и певају је људи који хоће да побегну из свог тела које се мучи. То је музика где су сви једнаки. Нема поделе на народе у тој врсти музике. Нема историје. Све је сада и овде.“

И. Бурић

Позорје младих у пратећем програму

Пратећи програм почиње, како је уобичајено, округлим столовима о представама виђеним претходног дана - “Ружа, увела” и “На Дрини ћуприја” (СНП, 11 сати), док је промоција издања Стеријиног позорја најављена је за 17.30. Позорје младих данас, пак, почиње у 15 сати, на Камерној сцени СНП-а, представом студената Факултета уметности Универзитета у Приштини, Звечан – Косовска Митровица. Затим у Културном центру Новог Сада, у 18 сати, следи представљање студената Нове академије уметности Београд. У Позоришту младих, у 21 сат, на програму је представа студената београдског Факултета драмских уметности.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести