ТЕОДОРА СПАСИЋ O "КОПЕЛИЈИ": То је комичан балет, публика реагује и учествује

БЕОГРАД: Гошћа нове епизоде видео серијала Танјуг Рефлектор била је балерина Теодора Спасић, која је говорила о обнови представе "Копелија" композитора Леа Делиба (1836-1891), која креће од 19. марта у Народном позоришту у Београду.
Танјуг/Јадранка Илић/Тедора Спасић
Фото: Танјуг/Јадранка Илић/Тедора Спасић

Спасић је рекла да је балет у кореографији Љубинке и Петра Добријевића (1931–2009) извођен пре десетак година у Народном позоришту, а сада га обнављају "на радост свих генерација, јер је представа и за млађу популацију као и за старију".

 "То је пре свега комичан балет. Од почетка до краја има јако пуно деоница које изазивају смех. Публика реагује и учествује у целокупној представи са нама", нагласила је балерина.

Издвојивши као најзанимливији лик Копелијуса, кога игра Јовица Бегојев, Спасић је додала да је свака проба била другачија, јер је играчима инспирација са сваким њеним новим моментом у припреми приче.

 Спасић је навела да ће се од априла у Народном позоришту припремати балет "Бановић Страхиња" и да су играчи "спремни за нове изазове".

Како каже, њене колеге имају проблем са уговорима и запослењем, јер иако се у пензију одлази са 64, 65 година, балетским уметницима радни век престаје знатно раније.

"То је индивидуална ствар, али ми престајемо са игром до четрдесет и неке године, па до педесете, тело је функционално за нашу професију. После тога, не служимо професији у играчком смислу", упозорила је Спасић.

Потребно је преуредити услове, да се играчи другачије ангажују и остану у професији, и ослободе уговор за неке играче који долазе, навела је Спасић.

Спасић је оценила да би закон о ранијем одласку у пензију балетским играчима "олакшао енормно живот", пошто се ради о младој професији, са кратким радним веком од двадесетак година.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести