Тријумф представе „Што на поду спаваш” у СНП-у

НОВИ САД: Потресна прича о животу писца Дарка Цвијетића, уоквирена насловом „Што на поду спаваш”, синоћ је померила публику, пребацила је у сасвим другу димензију и ујединила око једне и најважније идеје – да смо сви људи и да сви морамо да живимо једни са другима и једни поред других.
s
Фото: snp.org.rs

Катарзична, болна, на моменте изузетно духовита, дугоочекивана представа, чију режију потписује Кокан Младеновић, испоставила се као и те како потребна друштву, а ансамбли Српског народног позоришта, Народног позоришта Сарајево и Драмског казалишта Гавела показали су да је ова плодоносна сарадња путоказ ка потребном уједињењу, истакао је редитељ.

Ја сам представом јако задовољан, али сам још више задовољан начином на који су театри из Сарајева, Загреба и Новог Сада перфектно функционисали, ансамбли који су заједничку болну тему урадили из чисте душе, изузетно озбиљно, потпуно професионално и посвећено. То да ми можемо да урадимо заједничку представу на тему која се тиче распада бивше заједничке земље и тог крвавог рата, у којем смо сви на неки начин учествовали, за мене је тријумф, истакао је Младеновић.

Са тим се слаже и писац Дарко Цвијетић, који такође игра у представи и који дубоко верује да су јужни словенски простори и народи заувек повезани и да ће тек заједно продисати.

Фото: snp.org.rs

Као што сам био збуњен када сам схватио да људи читају роман, тако сам жестоко збуњен вечерас, овом феноменалном реакцијом публике, пресрећан сам и окружен сам, схватам, таквим људима од самог почетка, тако да овакав посао није могао да фула у рукама мајстора Младеновића и феноменалног ансамбла представе. Били смо један тим, радили смо као докса, проучили смо један резултат који је дубоко заједнички, рекао је Цвијетић.

Директор Драме СНП-а, Милован Филиповић, истиче да позориште треба да иде ка интерграцији те да смо сви ми ослоњени на један културни простор у којем мора да се сарађује.

Ми смо у овом пројекту имали ту срећу да се веома лако договарамо и лако проналазимо заједничке циљеве, покушали смо да направимо, и мислим да смо први пут успели, копродукцију три велика позоришта из три различите државе, што је само по себи значајно. Јесте тешка прича, јесте тешка тема и јесте тешко за гледати, али је врло катарзично, на моменте веома духовито, на моменте веома потребно и мислим да смо после овакве представе, и као позориште и као људи, здравији и чистији, рекао је Филиповић.

Фото: snp.org.rs

Репризно извођење заказано је за вечерас, 28. септембар, од 19.30, док је друга реприза 29. септембра.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести