У четвртак на Инфанту: Турски „Отело” и наш „Имаго сонус”

Турски театар Скопље из Македоније учествује на 44. Интернационалном фестивалу алтернативног и новог театра Инфант с представом “Отело”, која ће бити изведена у четвртак у 19 часова на сцени „Јован Ђорђевић“ Српског народног позоришта.
otelo, infant
Фото: Инфант

Овај Шекспиров комад режирао је Дејан Пројковски.

Турска драма, у оквиру Мањинског позоришта у Скопљу, почела је с радом 1949, а своју сопствену кућу и званично име – Турска драма, добила је 1975, и 2004 проглашена за националну институцију. Током шест деценија, позориште је поставило преко 280 премијерних представа обележених сопственим позоришним изразом и заузело значајно место у културном животу Македоније.

“Турски театар из Скопља са својом последњом премијером ’Отело’ наставља да се идентификује као један од најуспешнијих позоришних колектива у Македонији, нарочито када је у питању глумачки ансамбл. Режисер Дејан Пројковски представу поставља на малу сцену, и у том правцу, односно у правцу изградње камерног позоришног чина, речено позоришним жаргоном, он штриха и текст и неке од улога фокусирајући се на психологију главних ликова и на расплет крваве драме” (Тодор Кузманов, Македонски радио).

Друга представа истог дана је “Имаго сонус” Позоришног удружења „Летњи биоскоп“из Србије, која ће бити играна на малој сцени Новосадског позоришта / Ујвидеки синхаз, с почетком у 21.30 часова. Представа је рађена по концепцији Денеша Дебреија, у његовој и кореографији Хени Варге.

Представа „Имаго сонус“ базирана је на синтези плеса, ликовне уметности и музике. Коначној форми и дорађености представе претходило је неколико припремних година и рад у радионицама.

„У простору, из представе у представу се у сценографији појављује нова, оригинална слика. За тај рад у свакој прилици позивамо ликовне уметнике који неколико дана пре представе стварају слику величине 280 пута 350 цм. Слика настаје у присуству плесача, који прате покрете руку сликара. Ликовно дело игра значајну улогу у представи, будући да се из представе у представу слика појављује као нови елемент, развијајући се на подном платну, раније припремљеном, стварајући се кораком и покретом плесача, у колерацији и интеракцији са новом импровизованом музиком”.

Поред редовних Округлих столова о представама, у четвртак ће, у оквиру 44. Инфанта, Гил Бећер из позоришне трупе Арма театар из Израела одржати предавање о позоришту у јавном простору. Предавање ће почети у 17 часова у великој сали Културног центра Новог Сада. Арма театар на 44. Инфанту држи свакодневне радионице под називом “Светлеће тело, светлећи град”, чији рад ће на крају фестивала презентовати у наступу у част награђених на Инфанту.     

Н. П-ј.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести