У „Дон Ђованију” певачи из Србије и Кине

Интернационална подела, несвакидашњи редитељски приступ и нетипична оперска сцена - особености су нове верзије Моцартове опере „Дон Ђовани ”, која ће бити изведена 28. и 29. јула у београдској Комбанк дворани, некадаш- њем Дому синдиката.
д
Фото: Промо

Организатори и учесници су медијима најавили оперски спектакл, у којем су главне улоге поверене уметницима из Кине и Србије, а биће изведен под диригентском палицом маестра Грегорија Букалтера из њујоршке Метрополитен опере, у пратњи Уметничког ансамбла Министарства одбране „Станислав Бинички”.

Редитељ опере Александар Николић казао је да ће се његов „Дон Ђовани” разликовати од до сада извођених верзија на престоничкој сцени, напомињући да свака представа треба да се обраћа “живој” публици.

– Нас занима прича о једном занимљивом лику, у средини која га вуче низбрдо, или се крије иза лажног грађанског морала, да би истерала неке своје ниске страсти. Правимо живу представу за публику данас у Београду – истакао је Николић.

Маестро Букалтер је изразио задовољство што има прилику да, како је рекао, први пут сарађује са значајним уметницима из Србије и Кине.  Он је изнео очекивања да ће извођење опере „Дон Ђовани” бити на високом нивоу, с озбзиром на, како је рекао, репутацију свих уметника.

„Редитељ има врло креативне идеје, неке су врло другачије од мојих, али поента сарадње није да у старту одбијете туђу идеју, већ да покушате да је изведете и да је након тога прихватите, или постигнете компромис. Могу да кажем да ћу као професионалац сигурно дати све од себе да се публика осећа пријатно - поручио је Букалтер. Како је рекао, извођење Моцартове „веселе драме” у Београду биће његов пети ‘’Дон Ђовани’’ у каријери, али је нагласио да је ову оперу немогуће извести два пута на исти начин.

– Идеја се мења, јер сваки пут радите са другим редитељима, певачима и морате да буде прилагодљиви. Рецимо, сваки певач или оркестар исту нумеру изводи на свој начин и ако се не прилагодим, подбацио сам као диригент – рекао је маестро и додао да популарност ове опере код публике лежи у њеној музици и причи. Баритон Владимир Андрић, који пева насловну улогу, истакао је да се „Дон Ђовани” увек може изводити на потпуно нов и забаван начин.

– Лепо је видети „нову крв” у овом пројекту, пре свега, гошће из Кине које уносе посебну енергију, али и Јасну која је поново у комичној улози - казао је Андрић.

Првакиња београдске опере Јасмина Трумбеташ Петровић, која тумачи Елвиру, изразила је задовољство што ће у Комбанк дворани први пут бити изведена опера, уз оцену да ће „Дон Ђовани” оживети летњу музичку сцену у Београду и Србији.

– Драго ми је што се овом Моцартовом опером на велика врата враћам у комедију, са којом сам и почела каријеру, и мислим да ћу у овој улози изненадити публику - рекла је ова првакиња београдске опере.

Опера се реализује у продукцији америчке музичке асоцијације ГИПАЦ и уметничких партнера из Комбанк дворане.  Сопран и координаторка ГИПАЦ Ванже Жанг изразила је захвалност због прилике да у Комбанк дворани буде изведена прва опера, као и што сарађује са диригентом Метрополитен опере и уметницима из Србије и младим талентованим певачицама из Кине, такође и због подршке војног оркестра. Капетан Петар Бошковић назначио је великим успехом то што је оркестар „Станислав Бинички” у овом пројекту, како је рекао, спона између Пекинга и Њујорка, и што овај ансамбл има привилегију да помогну у извођењу велике опере као што је „Дон Ђовани”, у чему до сада нису имали искуства.

У опери певају кинеске уметнице Јуксјуан Чи, Мињон Хао, Жанг Жанг, уз Драгољуба Бајића,

Марка Пантелића и Мирослава Марковског и остале солисте.  Кореограф је Александар Илић, костимограф је Катарина Николић, а сценографију потписује Тања Жипорађа.

Н. П-ј.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести