У Галерији KCV „Милош Црњански”: Слике Саше Добрића

У галеријском простору Културног центра Војводине “Милош Црњански” (Војводе Путника 2) од јуче се може погледати изложба слика Саше Добрића, сваког радног дана од 9 до 14 часова, све до 25. фебруара.
Фб КЦВ Милош Црњански
Фото: Фб КЦВ Милош Црњански

Саша Добрић је рођен 28. јануара 1958. у Брежицама (Словенија), а дипломирао је на Академији уметности у Новом Саду, одсек сликарство, у класи професора Исидора Врсајкова и Милана Блануше. Био је учесник више ликовних колонија у земљи у иностранству, а излагао је на преко 250 изложби, од којих су 40 биле самосталне (14 у иностранству). Живи и ради у Новом Саду и Љубљани.

Пишући о новим сликама Саше Добрића, историчар уметности Миле Игњатовић напомиње да, “уносећи различите објекте и фигуралну форму у свет слике, Добрић помера границе свог ирационалног света у коме се позитивна енергија излива из стварности и снова и говори више од онога што се првим и површним гледањем слика може сазнати. То сликарсво фантазмагоричне виртуелности има јасно дефинисану поетику, реализовану класичним репертоаром, или намерним експресивним деформацијама система облика, те богатим и сочним колористичким регистром сочних боја и полутонова.”

- Сликарски свет Добрића је свет фантастичног, надреалног и митског пространства специфичне атмосфере, насељен различитим облицима и формама живе и неживе материје. У том фантастичном мизансцену, метафизичке конотације, где свака пројектована визија има своју засебну улогу, у којима се преплићу машта и стварност, осликан је један другачији свет заснован на прожимању и динамичкој интеракцији три основне константе човека и природе – ЗЕМЉА; ВОДА И НЕБО, које дарују живот и одржавају га у свим његовим изражајним облицима. Он у њима представља антропоморфне ликове, предмете, облике и пејзаже које је тешко прочитати и који се међусобно прожимају и уклапају једни у друге, у једну слику која има чврсто унутрашње упориште. Те предмете миметичке визуелизације, преведене као ликовне елементе на позицију бишег значењског нивоа, чине земља, птице, рибе, јаја, антропоморфна фигурација, митски пејзажи, бродови и други објекти – истиче Миле Игњатовић.    

Н. П-ј.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести