У петак на Инфанту: „Линија звана самоћа” и „Правила игре”

Представа “Линија звана самоћа”, београдске Установе културе „Вук Стефановић Караџић”, у петак ће на 44. Интернационалном фестивалу алтернативног и новог театра Инфант бити играна у аутобусу, који ће у 19 часова бити постављен на окретници преко пута Српског народног позоришта.
infant
Фото: Инфант

Аутори ове представе су Мина Ћирић, Маша Радић, Неда Гојковић и Галина Максимовић, а редитељ је Стеван Бодрожа. Овај омнибус пројекат настао је у сарадњи са професором Бошком Милином са Катедре за драматургију Факултета драмских уметности у Београду. Четири младе драматуршкиње стварале су своје комаде заједно са редитељем, с идејом да се ова представа изводи у трамвају, будући да је инспирисана познатим комадом “Трамвај звани жеља”. У Београду се у овом јавном превозу и игра, под називом “Трамвај звани самоћа”. Нови Сад нема трамваје, те се зато представа игра у аутобусу, и промењеног је наслова.

“Желео сам да текстови обрађују пар потпуно могућих, реалистичних сусрета у трамвају, али и да ти сусрети буду више од пуких цртица из свакодневице, да сваки од њих ипак показује дубље проблеме са којима се људи суочавају, патње које проживљавају, наде које гаје. Понекад су у тим свакодневним, успутним ситуацијама људи много искренији, не носе маске и јасније се види ко су они заправо, у својој суштини“, објашњава редитељ Стеван Бодрожа.

Линија звана самоћаигра се уаутобусу

Назив представе „Трамвај звани самоћа“ указује на то да смо, по речима редитеља, “у јавним превозима увек на неки чудан начин сами, уроњени у сопствене мисли што отвара простор за самопреиспитивање. А када до такве врсте преиспитивања дође, увек нам постане јасно и колико су нам други потребни и колико је та самоћа из назива ове представе тешко, тешко бреме.”

Друга представа у програму Инфанта, “Правила игре” биће изведена у 21 час на сцени „Пера Добриновић“ Српског народног позоришта. Кореограф је Џона Бокаер из САД - а, који је и један од девет играча у овој представи.„Правила игре“ је Џона Бокаер стварао са визуелним уметником Данијелом Аршамом, на оригиналну музику Фарела Вилијамса. Ова мултидисциплинарна сарадња са осам плесача је први заједнички пројекат Аршама, Бокаера и Вилијамса. Представа је премијерно изведена пре годину дана у Даласу.

Бокаер и Аршам су развили кореографски језик који повезује плес, покрет и сценографију. Вилијамс је написао ауторску музику коју је ексклузивно снимио Симфонијски оркестар Даласа.

Џона Бокаер је активан као кореограф и аутор изложби од 2002. Његово стваралаштво обухвата 55 радова, у широком дијапазону коришћених медија (плесови, видео продукције, цртежи, радови са снимљеним покретом, интерактивне инсталације, мобилне апликације и филм). Као кореограф је сарађивао са Робертом Вилсоном у раду на шест опера, међу којима су “Фауст” (Национална опера Пољске), “Аида” (Римска опера) и “На плажи” (Уметнички центар Баришњиков).

Н. Пејчић

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести