У СНП-у премијерно изведена представа “Код вечите славине”

НОВИ САД: На сцени “Пера Добриновић” Српског народног позоришта у Новом Саду вечерас је премијерно изведено чувено дело Момчила Настасијевића „Код Вечите славине“.
p
Фото: snp.org.rs

То је драма о фаталности, проклетству и наслеђивању грехова, о безграничности љубави, патњи и покајању.

Ова драма говори о прародитељском греху и последицама њихових поступака на генерације које нису учествовале у злоделима. Овакав след догађања заступа идеју да прошлост детерминише будућност, односно да садашње генерације трпе последице поступака својих предака. Међутим, постоји још једно, можда и важније питање од те библијске тврдње о прагреховима. Дакле, није питање да ли су наши преци чинили зло због кога ми испаштамо него да ли се то зло данас прећуткује?, рекла је раније редитељка Соња Петровић.

Она је додала да је читава њена генерација одрастала на, не само лажима о историји, него на селектованим и прећутаним информацијама, а да прича о културном и националном идентитету једног народа не може да почива на површним информацијама јер баш тада долази до девијантних и екстремних понашања.

Зато ова прича иде у назад, јер не можемо да разумемо садашњост ако не сагледамо прошлост, рекла је Петровић.

У представи играју: Соња Исаиловић, Милош Лазић, Стефан Старчевић, Бојана Милановић, Ненад Пећинар, Димитрије Аранђеловић, Нина Рукавина, Вукашин Ранђеловић, Стефан Вукић, Алиса Лацко и Миа Симоновић, које је публика наградила громогласним аплаузом.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести