У Српском народном позоришту све спремно за публику

НОВИ САД: Мерење температуре, дезинфекција руку, маске, дистанца, биле су процедуре за новинаре јуче при уласку у Српско народно позориште, али вест је да се већ од петка у њега враћа публика, јер је на репертоару прва драмска премијера ове сезоне, 160. по реду.
s
Фото: S konferencije za novinare održane na terasi kluba Trema u SNP-u

После низа одлагања, и поред обавезних мера здравствене заштите, на програму је представа “Розенкранц и Гилденстерн су мртви” Тома Стопарда, у режији Игора Павловића.

Розенкранц и Гилденстерн су двојица мање битних ликова из “Хамлета” који покушавају да пронађу смисао и сврху свог постојања у детерминисаном свету Шекспировог “Хамлета”, наводи су у програму, а директор драме Српског народног позоришта Милован Филиповић каже да је добро што ће баш комедија, као омиљени жанр публике, прва бити на репертоару после шест месеци паузе изазване ванредним околностима.

Публика на премијери представе “Розенкранц и Гилденстерн су мртви” биће најбезбеднија могућа, јер је реч о медицинским радницима који су прележали инфекцију вирусом ковид-19 - нашалио се мало Филиповић, додавши да овај гест заправо захвалница Српског народног позоришта онима који су били најизложенији опакој зарази.

Надамо се најбољој могућој сезони, атмосфери, публици..., поручио је Филиповић.

Он је на јучерашњој конференцији за новинаре рекао да Српском народном позоришту предстоји гостовање на Инфанту, 6. септембра, представом “Ко је убио Џенис Џоплин?” Тијане Грумић, у режији Соње Петровић. Ова представа ће бити изведена и 27. септембра, на Стеријином позорју, у оквиру којег је Српско народно позориште позвано да изведе још представе “Смедерево 1941.” Ане Ђорђевић и “Повратак” Дејвида Гласа.

Кад је реч о фестивалима, Српско народно позориште ће представом “Розенкранц и Гилденстерн су мртви” гостовати на Шекспир фесту у Чортановцима, 15. септембра, а представом “Смедерево 1941.” на фестивалу “Театар у тврђави” у Смедереву, 21. септембра.

Што се тиче Драме Српског народног позоришта, пробе за представу “Бура” Вилијама Шекспира, у режији Кокана Младеновића, почеће 7. септембра, а премијера се очекује крајем октобра.

Директор Балета Српског народног позоришта Тони Ранђеловић подсетио је да је 12. марта прекинут рад, који је поново почео у понедељак, и то у њиховим матичним просторијама, где су се поново стекли услови за безбедан рад.


Одговоран рад

Управник Српског народног позоришта др Зоран Ђерић говорио је јуче највише о томе да је предузето све како би се одговорно приступило раду и отварању врата за публику. То је подразумевало темељне радове на климатизацији и дезинфекцији, као и успостављању низа нових, већ познатих здравствено-безбедносних мера.

Поред тога, Ђерић је истакао да је урађена замена комплетне аудио-визуелне опреме на сцени “Јован Ђорђевић”, чиме је она постала практично концертна дворана која ће, дакако, примарно служити за оперске, балетске и драмске представе.   


Још увек нећемо имати активности за публику. Морамо да се вратимо у кондицију. Нисмо ни комплетирани, али очекујемо убрзо да ће нам се придружити чланови из иностранства, предочио је Ранђеловић.

Он је подсетио и на то да је пре избијања пандемије вируса корона све било спремно за премијеру балета “Охридска легенда” Стевана Христића, у кореографији Владимира Логунова. Сада се све ради на томе да ова балетска представа премијерно буде изведена најкасније до 24. октобра.

Костими, декор, музика... Све је урађено, али сада морамо опет “испочетка”. Публика је жељна балета. Ми смо у обавези према њој и молимо је да се стрпи. Очекујемо богату и снажну сезону, иако је све испретумбано, поручио је Ранђеловић.

Илустрације претумбације допирале су и из хола Српског народног позоришта, где је оркестар испробавао оперу “Риголето”, најављену 7. септембра у оквиру “Калеидоскопа културе” у Кинеској четврти. Љубитеље опере до краја године очекује и гала концерт, као и оперски фестивал “Операрије”.

И. Бурић

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести