У суботу и недељу на Позорју „Кус петлић”, „Деобе”, „Ако дуго гледаш у понор”....

Представа „Кус Петлић“ Александра Поповића, у режији Милана Нешковића, Народног позоришта из Суботице, биће изведена на 66. Стеријином позорју вечерас у 18.30 часова на сцени „Јован Ђорђевић“ Српског народног позоришта.
д
Фото: Промо

У представи играју: Миња Пековић, Сања Моравчић, Игор Грекса, Димитрије Динић, Срђан Секулић и Милош Лазић.

- Покушавајући да на неки начин организује стваралаштво Аце Поповића, Радомир Путник издваја четири циклуса, где у једном од њих групише драме: „Бела кафа“, „Мрешћење шарана“, „Кус петлић“ и „Пазарни дан“. Радња свих ових комада одиграва се у бурним временима – око Други светског рата, а фокус је на „малим“ људима који покушавају да се снађу у таквим временима и живе пристојно колико је то могуће. Иако су „обојени ратом“ и живе последице тог рата, у својој суштини, кад се склони тај политички слој и кад се дође до интиме, пред нама су карактери који делују потпуно савремено и њихови односи су нешто што је препознатљиво и истинито и нама данас, 70-ак година касније – наводе Милан Нешковић, редитељ, и Маја Тодоровић, драматуршкиња представе „Кус петлић“.

У 21 час на сцени „Пера Добриновић“ СНП-а биће изведена представа „Деобе“, рађена према истоименом роману Добрице Ћосића, у режији Југа Радивојевића, продукција СНП, НП Ниш и Приштина са седиштем у Грачаници.

- За представу смо одабрали оно што је најважније за савремену драму, а то је античка трагедија коју носи прича о односу оца и сина. Прича о Србији и Србима, о раздвојености, о најрођенијима на супротним странама. Какав је то порив да отац жели да убије сина, односно зашто син жели да науди оцу? Та исконска, најдубља емотивна линија у породичном односу најважнија је у представи – каже редитељ „Деоба“ Југ Радивојевић.

Глумачки ансамбл ове представе чине: Небојша Савић, Соња Дамјановић, Милош Цветковић, Вукашин Ранђеловић, Милан Ковачевић, Григорије Јакишић, Игор Дамњановић, Страхиња Бојовић, Дејан Цицмиловић, Валентин Венцел, и Бојана Милановић.

Представа оф програма „Друга сцена“, под називом „Као да крај није ни сасвим близу“, почев од данас, па до 25.јуна, биће реализована од 16, 18, 20 и 22 часа, у КС „Свилара“. Ову представу, рађену по тексту Маје Пелевић, режирао је Никола Завишић. Гласови: Мина Стругар, Ања Ђорђевић, Јелена Пиљић, Катарина Војновић, Маја Пелевић, и Тања Стругар.

- На овом пројекту аутори су сви, јер су заједнички радили и промишљали о реалности која нас чека, многобројним питањима и темама о могућем саживоту са машинама: Да ли је данас у самоћи и изолацији, у искривљеним перцепцијама реалности могуће више него икад градити нове облике заједништва, нове породице? Шта ако ћемо наше нове породице радосно правити са машинама? И да ли ћемо имати храбрости за то? – пита се једна од ауторки Маја Пелевић.

На сутрашњем програму је представа Регионалног позоришта Нови Пазар и Културног центра Нови Пазар „Ако дуго гледаш у понор“, која ће бити изведена у 19 часова на сцени „Пера Добриновић“ СНП-а (публика је на сцени). Ову представу, рађену по истоименом роману Енеса Халиловића, режирао је Златко Паковић. Играју: Анђела Марић, Лемана Бињош, Сандра Миљковић, Рифат Рифатовић, Душан Живанић, Харис Шећеровић и Вахид Џанковић.

- Полазим од романа Енеса Халиловића. За мене то је романсирани облик психолошког истраживања друштва, на бази студије случаја личне историје једне сиромашне девојчице до њеног пунолетства. Закључак је следећи: ако се родиш у сиромашној породици, и ако си поштен, цео живот провешћеш у беди, аргатујући само да би се једва прехранио – објашњава редитељ Златко Паковић.

Сутра у 21 час, на сцени „Јован Ђорђевић“ СНП-а, почеће представа „Тихо тече Мисисипи“, рађена по роману Владимира Табашевића, у режији Ивице Буљана, и извођењу Београдског драмског позоришта. У улогама су: Александар Јовановић, Бранка Катић, Владан Милић, Весна Чипчић, Дуња Стојановић, Јана Милосављевић, Младен Совиљ, Милош Петровић Тројпец, Милан Зарић и Владимир Табашевић.

- Мисисипи заокружује причу о једној држави, веку и идеји, нудећи нам поражавајући интимни биланс њиховог краја - указује редитељ Ивица Буљан.

Н. П-ј.

EUR/RSD 117.5653
Најновије вести