У току су пробе за представу “Деобе” у СНП-у

Пробе за будућу представу “Деобе” према роману Добрице Ћосића, у режији Југа Радивојевића, недавно су почеле у Српском народном позоришту у Новом Саду.
srpsko narodno pozoriste dnevnik
Фото: Дневник (Б. Лучић)

Драма СНП-а реализује овај комад у копродукцији с Народним позориштем из Ниша и Народним позориштем из Приштине, и према том плану, премијерно извођење биће у Грачаници 9. марта, у Нишу 11.03, и у СНП-у 16. марта.

Чувени роман Добрице Ћосића Деобе донео је аутору другу НИН-ову награду 1961. године, а обележава читаву једну епоху.

Пројекат се спрема по драматизацији драматурга Спасоја Ж. Миловановића, актуелног управника НП Ниш.

"Деобе” ће бити друга режија Југа Радивојевића у СНП-у, након представе “Светозар” из 2018. године, о Светозару Милетићу, по коме је снимљен и филм “Име народа” (2020).

У представи играју Небојша Савић, Соња Дамјановић, Милош Цветковић, Небојша Ђорђевић, Милан Ковачевић , Григорије Јакишић, Игор Дамјановић, Страхиња Бојовић, Дејан Цицмиловић, Валентин Венцел и Бојана Милановић.

Ауторску екипу “Деоба” чине и драматург Божидар Кнежевић, костимограф Татјана Радишић, композитор Александар Сребрић, док је сценограф истовремено и редитељ - Југ Радивојевић.

Ћосићеви романи у последње време су у фокусу пажње телевизијских продуцената, јер је са великим успехом приказана ТВ серија “Корени”, тренутно се снима и “Време зла” од 15 епизода, као наставак те саге о породици Катић, а планира се и адаптација романа “Време смрти” у 20 епизода.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести