„ВАКАТ” НА ЗАТВАРАЊУ 57. БИТЕФА Није само плес

Представа „Вакат“ Сержа Емеа Кулибалија затвориће 10. октобра овогодишњи Битеф, на Великој сцени Народног позоришта у Београду. Улазнице за овогодишњи фестивал пуштене су у продају.
к
Фото: Софи Гарсија/ Битеф промо

Настала у продукцији Плесног позоришта „Фасо„ из Белгије, ова представа доводи у питање идеју другости и страха од другог, критикујући тако колонијалне праксе кроз јединствени плесни језик. Аутор представе Серж Еме Кулибали, кореограф пореклом из Буркине Фасо, нуди слику света којим владају параноја, неприхватање и бесмислена агресија над свим што нам није познато. Публици у Београду представиће се десет плесача у чије је извођење уткана мешавина страха и беса, док их прати музика која ће се такође изводити уживо на сцени.

У време ратова, бујања национализама и све већег међусобног удаљавања људи, „Вакат“ подстиче отпор оваквим тенденцијама истовремено отварајући простор за промишљање заједничке и праведније будућности, наводи се у најави из Битефа.

- „Вакат„ је представа која се муњевито креће у простору између наде и страха, револта и потиштености, екстазе и лудила - пише Микаел Белон у критици представе коју је објавио за белгијски јавни сервис „Бри„. Ђиа Курлес у свом приказу за „Њујорк тајмс„ наводи како „’Вакат’ није само плес већ и вид постојања.“

Под слоганом „Снаго, не пристај да будеш нечија“ публика 57. Битефа биће у прилици да у главном програму погледа представе које стижу из Немачке, Литваније, Мађарске, Шведске, Грчке, Буркине Фасо, Белгије и Србије.

И. Б.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести